Політв’язня Шумкова в РФ мають звільнити 24 грудня – омбудсмен Денісова

Новини
Олександр Шумков Фото: BBC

Досягнуто домовленості, щоб українського політв’язня Олександра Шумкова, якого 24 грудня мають звільнити в РФ, зустрів і супроводив на батьківщину консул України.

Про це омбудсмен Людмила Денісова заявила під час онлайн-конференції, передає Укрінформ.

«Нагадую, що 24 грудня буде звільнений – я думаю, що так буде, – Шумков Олександр, який зараз ще відбуває покарання у Російській Федерації, у Тверській області. Ми вже домовилися, що буде консул його зустрічати… Потім треба буде багато дій зробити для того, щоб його повернули додому, а саме – до Одеси. І нам потрібно всім говорити про те, щоб Шумкова вони у РФ не затримували, щоб його відпустили, і щоб консул його супроводив до України», – зазначила Денісова.

Торжоцький міжрайонний суд Тверської області РФ зобов’язав адміністрацію Торжоцької виправної колонії, в якій утримується український політв’язень Олександр Шумков, виплатити йому матеріальну компенсацію за незаконні та необгрунтовані стягнення, накладені на українця.

Нагадаємо:

  • У серпні 2017 року Шумков був викрадений біля кордону України і вивезений до Росії.
  • У грудні 2018 року російський суд засудив до чотирьох років колонії загального режиму Олександра Шумкова, якого Слідчий комітет Росії обвинуватив в участі у «Правому секторі», який в РФ оголошений екстремістською організацією, і діях, спрямованих «проти інтересів Росії». У Слідкомі стверджують, що Шумков був активним учасником «Правого сектора» і охоронцем колишнього лідера організації Дмитра Яроша. Оперативний супровід в кримінальній справі здійснювала ФСБ.
  • В жовтні 2019 року Олександр Шумков, який утримується в російській колонії, оголосив голодування з вимогою до РФ не використовувати політв’язнів в якості матеріалу для шантажу в переговорах з Україною.
  • У грудні 2020 року Шумков має вийти з неволі, відбувши незаконний термін на території РФ. В Україні розслідується справа щодо його викрадення за ч.2 ст.146 Кримінального кодексу.