Зеленський оголосить загальну мобілізацію, якщо РФ нападе з Криму

Новини

В разі нападу РФ на Україну з боку окупованого нею Криму «буде велика війна», і будуть мобілізовані і чоловіки, й жінки.

Про це заявив президент Володимир Зеленський в інтерв’ю «Фокусу».

«Це жахлива ситуація, я навіть не хочу її уявляти. Я проти цього. Будемо сподіватися, що це неможливо. Інакше буде велика війна. Ми нікуди не підемо, ми всі будемо воювати, всі будуть мобілізовані – і чоловіки, і жінки. Це буде погано для населення України. І я думаю, що Росія це прекрасно розуміє», – заявив Зеленський.

Зеленський зазначив, що особисто він вийшов би з мінських домовленостей, але Україна не може цього зробити, бо в такому випадку європейці можуть зняти санкції з Росії і представників ОРДЛО.

За його словами, зустріч радників у нормандському форматі, яка мала відбутися у грудні, найближчим часом не відбудеться: «По-перше, вони сперечаються. По-друге, коронавірус, тому зараз вона теж не відбудеться. Після того, як зустріч пройде, ми будемо готувати план з усіма датами. Складно, але рухаємося вперед. Це все план А».

А про план Б, за його словами, «зарано говорити, оскільки це болюча і тонка дипломатія».

На питання, чи хотів би він поспілкуватися з президентом РФ Володимиром Путіним, Зеленський відповів, що може йому зателефонувати, однак не робить цього, оскільки немає предмета для розмови.

«Я можу йому зателефонувати, він точно зі мною поспілкується. Якщо продовжиться затримка із зустріччю радників, то я буду з ним спілкуватися обов’язково. Як президент України я повинен вирішувати з ним усі складні питання. І якщо це допоможе швидше зупинити війну, я повинен з ним спілкуватися.

До того ж, я вважаю, що повинен бути як діалог на кшталт у нормандському форматі, так і прямий діалог. Тому що є питання, які ми не порушуємо в нормандському форматі – ні питання заручників у Росії або Криму, ні питання Криму. Цей формат суто про Донбас. Тому ми повинні говорити з ним глобально тет-а-тет», – каже президент.

Фото: Фокус

Генеральна асамблея ООН підтримала проект посиленою резолюції України про російську мілітаризацію окупованого Криму. Документ підтримали понад 60 країн-учасниць.

9 грудня 2019 року Генасамблея ООН прийняла резолюцію «Проблема мілітаризації Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, Україна, а також частин Чорного та Азовського морів» із закликом до Росії вивести свої війська з окупованого Криму і припинити тимчасову окупацію території України.

18 грудня 2019 року Генеральна асамблея ООН прийняла резолюцію про захист прав людини в незаконно окупованому Росією Криму. Це вже четвертий подібний документ Генасамблеї ООН, при цьому в ньому вперше для визначення ситуації на півострові застосований термін «агресія».

Читайте також Ігор Поночовний: Потрібна юридична відповідальність за порушення санкційного режиму щодо Криму

  • Мілітаризація свідомості дітей у Криму напряму пов’язана з темою незаконного призову до лав Збройних Сил РФ. Це поступовий процес перевиховання неповнолітніх громадян України у Криму у громадян Росії, які готові померти, захищаючи країну-окупанта зі зброєю в руках. За даними Кримської правозахисної групи за всі роки окупації до лав ЗС РФ призвали щонайменше 18 000 жителів Криму віком від 18 років і старше. За цей період за ухиляння від служби в ЗС РФ набули чинності як мінімум 83 вироки, писала Ірина Сєдова, аналітик Кримської правозахисної групи.
  • Російський щорічний комплекс пропагандистських заходів до річниці перемоги у «Великій вітчизняній війні» отримав влучну народну назву «побєдобєсіє». Він не оминає нікого, зокрема, й наймолодших українських громадян в окупованому Росією Криму. Розповімо вам про один зразок «святкової» воєнної пропаганди РФ серед малолітніх.
  • Детальніше – в матеріалі Центру журналістських розслідувань «Бац – артилерія!»: Побєдобєсіє для кримських малят