Справа Татарова: НАБУ відкрило провадження через втручання генпрокурорки Венедіктової

Новини
Фото: ostannipodii.com

Національне антикорупційне бюро відкрило кримінальне провадження через можливе незаконне втручання генпрокурорки Ірини Венедіктової у справу про ймовірне хабарництво заступника голови Офісу президента Олега Татарова.

Про це заявив виконувач обов’язків голови Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Максим Грищук hromadske.

За словами Грищука, в ЄРДР внесене провадження «щодо втручання у роботу правоохоронних органів».

Йдеться про рішення Венедіктової змінити групу прокурорів у справі Татарова. Вона зробила це ввечері 1 грудня, саме перед тим, як детективи НАБУ планували повідомити Татарову про підозру. Через це нова група прокурорів була змушена наново вивчати справу і про підозру заступнику глави ОП повідомили лише 18 грудня.

За словами в.о. голови САП, коли прокурор з колишньої групи прокурорів вже був у суді та мав клопотати про обрання запобіжного заходу для Татарова, у САП дізнались, що групу прокурорів було змінено: «Ми спочатку подумали, що це помилка, потім зрозуміли, що це не помилка, а була свідома дія. Ми витребували матеріали, вивчили їх і надали вказівки детективам. У них на це пішло десь два тижні».

Через такі дії генпрокурорки НАБУ звинуватило її у перешкоджанні в справі Татарова, зокрема, Бюро вказало, що Венедіктова не мала права змінювати групу прокурорів.

Грищук також не зміг підтвердити, що Венедіктова діяла законно.

«Я б сказав так, у 37-ій статті не описані ті обставини, які давали можливість змінювати (групу прокурорів)», – сказав Грищук.

Офіс генпрокурора забрав справу заступника глави Офісу президента Олега Татарова у НАБУ і віддав СБУ. В Бюро це назвали безпрецедентним втручанням в історії України.

5 серпня на сайті Президента України з’явився указ про призначення заступником керівника Офісу президента Олега Татарова.

Це призначення викликало значний резонанс в українському суспільстві, адже Татаров — не просто раніше люстрований керівний співробітник МВС часів Захарченка-Януковича. А один із їхніх умовних адвокатів – бо саме він публічно виправдовував криваві силові дії проти учасників Революції Гідності, а як заступник начальника Головного слідчого управління МВС міг мати безпосереднє відношення до фабрикації справ проти них.