Кабмін з 1 січня скасував пільговий тариф на електроенергію для населення

Новини

Кабмін України з 1 січня 2021 року скасував пільговий тариф на електроенергію в 90 коп/кВт.год для населення на перші 100 кВт і встановив єдину фіксовану ціну для побутових споживачів на рівні 1,68 грн/кВт.год.

Відповідне рішення було одноголосно прийнято на засіданні уряду, повідомляє РБК-Україна.

«Продовжити режим ПСО (покладання спеціальних зобов’язань – ред.) до 31 березня 2021 року і встановити фіксовану ціну для побутових споживачів на рівні 1,68 грн/кВт.год», – повідомив в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко на засіданні КМУ.

З 1 січня 2021 року весь обсяг спожитої електроенергії побутові споживачі оплачуватимуть за єдиним тарифом – 1,68 грн/кВт.год. Цей тариф діятиме до 31 березня 2021 року.

Як зазначив Вітренко, це рішення уряду зберігає занижені тарифи на електроенергію для населення. Навіть після підвищення, вони будуть приблизно в 2 рази нижче реальних ринкових цін на електричну енергію.

Як пояснили в Міненерго, постанову Кабінету Міністрів «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 05 червня 2019 р. №483» було прийнято з метою уникнення стрімкого зростання тарифу для населення вже з січня наступного року.

«Так, термін дії чинного механізму ПСО спливає 01.01.2021, і у разі неприйняття запропонованих змін ціна на електроенергію для побутових споживачів мала б формуватися на ринкових умовах, що призвело б до різкого, більш ніж у 2,5 рази, зростання тарифу на електричну енергію для населення (до близько 3,30 грн/кВт.год). Відповідно, зазначеною постановою визначено єдину фіксовану ціну на електричну енергію для побутових споживачів – 1,68 грн/кВт.год. Фактично, тариф для населення до 31.03.2021 збережено на поточному рівні (не враховуючи пільгову ціну за перші 100 кВт.год/міс)», – повідомляє міністерство в Facebook.

При цьому в Міненерго уточнили, що водночас збережено і залишено без змін коефіцієнти дво- та тризонного обліку електричної енергії (тобто, якщо встановлено дво- чи тризонні лічильники). «Тому у разі встановлення, до прикладу, двозонного обліку електричної енергії, її ціна у нічний час буде на 50% меншою», – додали в міністерстві.

Нагадаємо:

  • Тарифи на електроенергію для населення в Україні не переглядалися з березня 2017 року. Вони складають 90 коп/КВт.год за перші 100 кВт.год і 1,68 грн/кВт.год за решту обсягу місячного споживання. Це більш ніж в чотири рази менше середнього тарифу в Європі.
  • За даними Міністерства енергетики, тариф для населення в грудні 2020 року навіть не покриває витрати на доставку електроенергії від електростанцій до кінцевих споживачів.
  • Щорічні дотації за заниженими тарифами на електроенергію для населення досягли 65-70 млрд грн.