СБУ оголосила заочну підозру екснардепу-регіоналу Олексію Журавку

Новини
Екснардеп від Партії регіонів Олексій Журавко Фото: news-front.info

СБУ оголосила заочну підозру колишньому народному депутату від Партії регіонів Олексію Журавку щодо його участі у створенні терористичної організації та дій, спрямованих на повалення конституційного ладу.

Про це повідомляє пресцентр Служби безпеки України.

«Оперативники та слідчі СБУ встановили, що ексдепутат з початку російської агресії підтримував анексію Криму та окупаційні дії Росії на Донбасі. У січні 2015 року він виїхав до Російської Федерації, де перебуває до цього часу. Співробітники спецслужби з’ясували, що спільник терористів продовжує брати активну участь в інформаційній війні проти України та просуває російські інтереси на півдні України, зокрема на Херсонщині. Він також періодично відвідує тимчасово окуповані райони Донбасу та АР Крим», – наголосили у спецслужбі.

Дії зловмисника кваліфіковано за ч.2 ст.109 (публічні заклики до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або до захоплення державної влади, а також розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій), ч.1 ст.258-3 (створення терористичної групи чи терористичної організації, керівництво такою групою чи організацією або участь у ній, а так само організаційне чи інше сприяння створенню або діяльності терористичної групи чи терористичної організації), ч.1 ст. 332-1 (порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї з метою заподіяння шкоди інтересам держави) Кримінального кодексу України.

Слідчі СБУ продовжують досудове розслідування. Тривають слідчі (розшукові) дії, спрямовані на затримання підозрюваного та притягнення до кримінальної відповідальності.

Документування дій зловмисника здійснювали співробітники Управління СБУ у Херсонській області під процесуальним керівництвом Херсонської обласної прокуратури.

СБУ не повідомляє ім’я екс-нардепа, однак за інформацією джерел Центру журналістських розслідувань, мова йде про колишнього нардепа від Херсонської області Олексія Журавка.

Нагадаємо:

  • Як писав Центру журналістських розслідувань, незважаючи на те, що СБУ оголосила в розшук колишнього нардепа від Партії регіонів Олексія Журавка за підозрою у діях, спрямованих на зміну конституційного ладу та захоплення влади, його бізнесу і впливу на Херсонщині це не заважало. Підприємства Журавка в Україні працювали без перешкод, довірені люди зберегли посади і депутатські мандати. Цій ідилії настав кінець не завдяки СБУ, а лише через бізнес-війну його колишнього помічника і компаньйона Гурамі Апостоліді. Він судиться за активи компанії «СІПІ», яка раніше належала Журавку та має численних «дочок» в різних сферах економіки. Подробиці читайте в розслідуванні «Бізнес-імперія біглого Журавка: хто тримає парасольку?».