На окупованому Донбасі у катівнях продовжують утримувати 251 українців – Денісова

Новини
Людмила Денисова, Уповноважена Верховної Ради з прав людини Фото: investigator.org.ua

На території окупованого Донбасу в катівнях продовжують утримувати 251 громадянина України. Їх звільнення є надважливим завданням усіх залучених компетентних органів до цього процесу.

Про це заявила Уповноважені Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова з нагоди річниці повернення до своїх родин на підконтрольну уряду України територію 76 громадян, у тому числі 12 військовослужбовців, які перебували у полоні на тимчасово окупованих територіях Донбасу.

«Нагадаю, що наразі в катівнях окупанта на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей залишається 251 громадянин України. Їх звільнення є надважливим завданням усіх залучених компетентних органів до цього процесу», – написала Денісова у Facebook.

Також вона вказала на необхідність продовжувати роботу задля звільнення українців, які перебувають у незаконному ув’язненні країни-окупанта РФ та закликала міжнародну спільноту «діяти разом у цьому напрямі, аби пришвидшити їхнє повернення до мирного життя».

Омбудсмен вказала, що після звільнення 29 грудня 2019 року 76 українців до неї надходили звернення від звільнених громадян щодо сприяння забезпечення їх соціального захисту.

За результатами опрацювання проблемних питань Денісова направила звернення до прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля щодо законодавчого врегулювання питання встановлення статусу та правового захисту осіб, які були позбавлені свободи внаслідок збройної агресії проти України та віцепрем’єр-міністра – міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексія Резнікова щодо необхідності формування переліку суб’єктів надання медичних та реабілітаційних послуг, яким відшкодовуватимуться витрати за надані звільненим особам послуги, а також забезпечення права усіх незаконно позбавлених свободи осіб на отримання ними медичної та психологічної реабілітації після звільнення.

Як повідомлялось, 29 грудня 2019 року в рамках обміну утримуваних осіб Україні передали 76 громадян, які утримувалися РФ і бойовиками ОРДЛО. У свою чергу, Україна передала на окуповані території 127 осіб.

Нагадаємо:

  • 15 листопада 2020 року координатор ОБСЄ в гуманітарній групі ТКГ Тоні Фріш повідомив, що Україна передала російським окупантам список на взаємний обмін з чотирьох категорій утримуваних осіб.
  • 28 листопада джерело, близьке до переговорного процесу з російської сторони, повідомило російським ЗМІ, що до Нового року обміну утримуваними особами між Києвом і ОРДЛО не буде.