В Україну зі США доставлені 20 позашляховиків Humvee та 84 човни як допомога для ЗСУ

Новини
Позашляховики Humvee, передані США для ЗС України Фото: facebook.com/usdos.ukraine

В Україну прибули 20 броньованих армійських позашляховиків Humvee (HMMWV) і 84 човни як допомога для українських Збройних Сил від Сполучених Штатів Америки.

Про це повідомило посольство США в Україні на своїй сторінці у Facebook.

«Ніщо не могло зупинити доставку 20 Хамві для Сухопутних військ ЗСУ та Командування Сил спеціальних операцій ЗС України, а також 84 човнів для ВМС ЗС України в рамках Ініціативи сприяння безпеці України», – йдеться у повідомленні.

Армійські позашляховики та човни прибули зі США до України морським шляхом.

Як видно з опублікованого американським посольством фото, ЗСУ будуть передані броньовані модифікації автомобілів Humvee.

Як пише видання Український мілітарний портал, з початком міжнародної підтримки кількість переданих від США позашляховиків HMMWV перевалило за сотні одиниць.

Окрім базових автомобілів Humvee Збройні Сили України отримали також броньовані та санітарні модифікації. Про точну кількість всіх автомобілів у ЗСУ зараз не відомо, але у свій час називалось число у 230 переданих машин, згодом також стало відомо про отримання 40 медичних Humvee.

HMMWV (скорочення англ. the High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle, високомобільний багатоцільовий колісний транспортний засіб), також відомий, як Humvee – повнопривідний військовий автомобіль, що випускається американською компанією AM General. З часу прийняття на озброєння збройними силами США у 1980-х, на базі Humvee створено різні модифікації: основний військовий автомобіль, легка вантажівка, автомобіль швидкої допомоги, мобільні РЛС та ЗРК, інженерні та броньовані машини тощо. Автомобіль володіє високою прохідністю, придатний до транспортування і десантування. Humvee стоїть на озброєнні багатьох країн світу.

Нагадаємо:

  • 25 березня 2105 року в Україні з США прибула перша партія з 10 броньованих автомобілів Humvee для української армії.
  • 18 липня 2015 року в порт Одеси були доставлені ще 100 американських армійських позашляховиків Humvee. Всього в Україні має надійти 230 Humvee.
  • 27 серпня 2016 року представники Збройних сил США передали для української армії перші п’ять повністю оснащених автомобілів медичної евакуації «BURTEK B4731», розроблених на базі американського армійського позашляховика Humvee. Всього Збройні сили України отримають 40 таких автомобілів.
  • У вересні 2017 року посол України в США Валерій Чалий повідомив, що США поставлять для української армії нову партію армійських автомобілів Humvee.
  • У квітні 2020 року посольство США в Україні передало ЗСУ партію спеціальних машин на базі позашляховиків Toyota Land Cruiser 70. Ці автомобілі надійшли в рамках технічної допомоги від США. На початку 2017 року Україна вже отримала 43 нових позашляховика Toyota Land Cruiser 70.