Уряд опублікував постанову про зниження ціни на газ для населення

Новини
ВПО
Фото: Телеграф

Кабінет Міністрів опублікував постанову, якою з 1 лютого встановлюється гранична ціна на газ для населення на рівні 6,99 грн за кубометр.

Документ оприлюднений на Урядовому порталі.

«Установити з 1 лютого 2021 р. на період дії карантину, але не довше ніж до 31 березня 2021 р., граничну ціну на природний газ за договорами постачання між побутовими споживачами та постачальниками, у тому числі постачальником «останньої надії“, на рівні 6 гривень 99 копійок за 1 куб. метр (з урахуванням податку на додану вартість та плати за транспортування магістральними газопроводами до внутрішніх точок виходу з газотранспортної системи)», — йдеться в постанові.

Кабінет Міністрів 18 січня ухвалив рішення, яким встановлюється гранична ціна на газ на рівні 6,99 грн за кубометр. Як зазначив прем’єр-міністр Денис Шмигаль, така ціна діятиме до завершення опалювального сезону або до завершення карантину.

Глава уряду відзначив, що встановлена ціна є нижчою на 1,5 грн за кубометр від тієї, яка була у 2018 та 2019 роках.

«У зимові місяці тих років платіжки в середньому становили 2,5-3 тисячі гривень. Або 75% від тодішньої мінімальної зарплати. Встановлена нами ціна буде на рівні 6,99 грн/куб. Це означає, що за споживання середня платіжка буде десь на 500 грн меншою і становитиме приблизно 40% від сьогоднішньої мінімальної зарплати», — зазначив прем’єр.

Глава уряду також зауважив, що рішення про встановлення граничної ціни на газ не означає, що Уряд відмовляється від розвитку ринку газу в Україні. За його словами, без втручання в ситуацію вже у лютому кубометр газу міг би здорожчати до 12 грн.

Як повідомлялося, уряд планує підвищення тарифів на електроенергію для населення: серед запланованих Кабміном ініціатив для забезпечення фінансової стабільності енергетики в умовах кризи – перегляд тарифів на електроенергію для населення та перегляд «зеленого тарифу». Раніше прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявляв, що Кабінет міністрів не планує в цьому році підвищувати тариф на електричну енергію для населення.

  • Тарифи на електроенергію невпинно зростатимуть. 30 квітня НАЕК «Енергоатом» розмістила інформацію про те, що виробництво найдешевшої на ринку атомної електроенергії зменшиться. Міністерство енергетики встановило новий прогнозний баланс на 2020 рік. Згідно документу виробництво атомної енергії зменшиться на 8,6%. Три енергоблоки на Запорізькій та Рівненській АЕС виведуть в резерв, а потужність семи блоків на Южно-Українській, Запорізькій, Хмельницькій та Рівненській атомних електростанціях зменшать. При цьому програє населення та промисловість, держава зазнає мільйонних збитків, у прибутку буде лише один бізнес – Ріната Ахметова. 
  • Детальніше читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань Зменшення потужностей АЕС – збільшення доходів Ахметова.