Кабмін хоче змінити формат співпраці з МВФ

Новини
Штаб-квартира МВФ у Вашингтоні Фото: EPA/UPG

МВФ надає гроші безпосередньо в бюджет для фінансування дефіциту, в уряді ж хочуть, щоб Фонд виділяв гроші на резерви НБУ або лише надавав технічну допомогу – гарантії, що гроші будуть доступні у випадку надзвичайної ситуації.

Про це міністр фінансів Сергій Марченко заявив в інтерв’ю DER STANDARD, передає прес-служба Мінфіну.

«МВФ важливий як інституційний кредитор, а не через суми грошей, які він надає. Більшу частину грошей ми позичили на міжнародних фінансових ринках. Однак на поточному етапі розвитку країна потребує допомоги МВФ, і ми робимо все можливе, щоб продовжувати співпрацю та виконувати умови програми.

Ми все ще залежатимемо від хороших новин від МВФ у 2021 році, аби продовжувати співпрацювати з ЄС та Світовим банком та позичати гроші на ринку капіталу за прийнятними процентними ставками. Але ми хочемо змінити формат співпраці», – заявив міністр.

«На даний момент МВФ надає гроші безпосередньо в бюджет для фінансування дефіциту. Ми хочемо, щоб МВФ виділяв гроші на резерви Національного банку, або лише надавав технічну допомогу, тобто гарантії, що гроші будуть доступні у випадку надзвичайної ситуації.

Пряме фінансування держбюджету має припинитися до 2023 року, аби ми могли позичати гроші на ринкових умовах і знову ставати незалежними відносно своїх запозичень», – пояснив він.

Сергій Марченко, фото: DER STANDARD

Кабінет Міністрів опублікував постанову, якою з 1 лютого встановлюється гранична ціна на газ для населення на рівні 6,99 грн за кубометр.

Як повідомлялося, уряд планує підвищення тарифів на електроенергію для населення: серед запланованих Кабміном ініціатив для забезпечення фінансової стабільності енергетики в умовах кризи – перегляд тарифів на електроенергію для населення та перегляд «зеленого тарифу». Раніше прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявляв, що Кабінет міністрів не планує в цьому році підвищувати тариф на електричну енергію для населення.

  • Тарифи на електроенергію невпинно зростатимуть. 30 квітня НАЕК «Енергоатом» розмістила інформацію про те, що виробництво найдешевшої на ринку атомної електроенергії зменшиться. Міністерство енергетики встановило новий прогнозний баланс на 2020 рік. Згідно документу виробництво атомної енергії зменшиться на 8,6%. Три енергоблоки на Запорізькій та Рівненській АЕС виведуть в резерв, а потужність семи блоків на Южно-Українській, Запорізькій, Хмельницькій та Рівненській атомних електростанціях зменшать. При цьому програє населення та промисловість, держава зазнає мільйонних збитків, у прибутку буде лише один бізнес – Ріната Ахметова. 
  • Детальніше читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань Зменшення потужностей АЕС – збільшення доходів Ахметова.