Аваков попросив ще 126,3 млн грн з Фонду боротьби з COVID на доплати в МВС – StateWatch

Новини
Глава МВС України Арсен Аваков Фото: РИА Новости

На початку грудня 2020 року міністр внутрішніх справ Арсен Аваков звернувся до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля з проханням про надання додаткових 126,3 млн грн із Фонду боротьби з COVID-19 на доплати працівникам структур МВС.

Про це йдеться у листі міністра внутрішніх справ Арсена Авакова до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, який оприлюднила експертна організація StateWatch.

У листі згадується, що згідно постанови Кабінету Міністрів України № 485, для системи Міністерства внутрішніх справ України вже було виділено кошти в сумі 4,6 млрд грн. 171,1 млн грн із них було передбачено для апарату МВС, та 103,8 млн грн – для Державної прикордонної служби. Зі слів Авакова, станом на кінець листопада 2020 року вже було використано майже всі ці кошти – 99,2% та 98% відповідно.

У зверненні також йдеться про те, що кошти в сумі 126,3 млн грн планується спрямувати на виплату доплати в розмірі до 50% заробітної плати медичним та іншим працівникам, які безпосередньо зайняті на роботах з надання медичної допомоги хворим на COVID-19 у закладах охорони здоров’я МВС, а також на виплату доплати в розмірі 50% грошового забезпечення військовослужбовцям Державної прикордонної служби України, які забезпечують життєдіяльність населення, на період дії карантину, установленого Кабінетом Міністрів України.

Згідно наведених у листі МВС розрахунків, зазначені кошти зможуть отримати 4480 працівників закладів охорони здоров’я МВС, оклад яких у середньому становить 11,39 тис грн, тобто доплати складуть 5,69 тис грн. Окрім того, кошти отримають працівники Держприкордонслужби, які отримують в середньому 10,9 тис грн на місяць – відповідно, доплати складатимуть 5,45 тис грн.

Команда StateWatch запустила веб-сайт “Контроль COVID-витрат” health.statewatch.org.ua.

На початку вересня голова МВС Арсен Аваков звернувся з офіційним листом до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо надання додаткових 1,979 мільярдів гривень на доплати поліцейським з Фонду боротьби з COVID-19 під час карантину.

  • Кожен п’ятий хворий на коронавірус в Україні – медичний працівник. Серед причин високої захворюваності називають недостатню забезпеченість лікарень засобами індивідуального захисту – вона сягає лише 66 відсотків. Між тим, Міністерство охорони здоров’я укладає із сумнівною компанією контракти на постачання захисних медичних костюмів з Китаю за завищеними цінами, блокуючи натомість закупівлі вже готових недорогих костюмів від українського виробника. Та навіть дорогих китайських костюмів українські медики так і не побачили. Детальніше читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань Костюмована корупція в МОЗ
  • Благодійний фонд «Надія живе», засновником якого є син радника міністра внутрішніх справ, протягом останніх 7 місяців отримав майже 179 тон вживаного одягу й білизни з-за кордону у вигляді гуманітарної допомоги. Однак організації, яким згодом мали безоплатно передавати вживані речі, досі допомоги не отримали, йдеться в блозі «Таємниці слідства» журналістів Слідство.Інфо.