Україна ініціює в ПАРЄ дебати про порушення Росією прав людини в окупованому Криму

Новини
ПАСЕ

Постійна делегація Верховної Ради в Парламентській асамблеї Ради Європи ініціює проведення наступного тижня дебатів про порушення Росією прав людини в тимчасово окупованому Криму.

Про це повідомив генеральний секретар ПАРЄ Войцех Савицький, представляючи проєкт порядку денного зимової пленарної сесії Асамблеї, яка відбудеться 25-29 січня в Страсбурзі, передає Укрінформ.

«Українська делегація ініціювала дебати із загальних питань про порушення прав людини в Криму і Севастополі», – заявив генсек ПАРЄ.

Формат дебатів із загальних питань не передбачає прийняття резолюції.

Крім цього, Азербайджан вніс запит про проведення дебатів щодо питання утримання військовополонених після завершення збройного конфлікту в Нагірному Карабасі.

Під час зимової сесії ПАРЄ за терміновою процедурою також можуть (в разі остаточного схвалення) відбутися дебати і прийняття резолюцій про арешт і затримання російського опозиційного політика Олексія Навального; про погіршення ситуації в Білорусі.

Крім цього, російська делегація ініціювала розгляд питання про «заборону російської мови, а також інших мов національних меншин в Україні».

Зимова сесія ПАРЄ відбудеться 25-29 січня в «гібридному» форматі. Делегати можуть бути фізично присутніми в Страсбурзі або взяти участь у роботі дистанційно.

  • 14 січня Європейський суд з прав людини визнав прийнятною для розгляду скаргу України про порушення прав людини в окупованому Росією Криму за незначним виключенням. Цим проміжним, але першим переможним для України рішенням суд переходить до розгляду міждержавної скарги України проти Росії по суті. Після публікації проміжного рішення з’явилися і перші реакції офіційних держорганів Росії, і повідомлення у пропагандистських ЗМІ. Звичайно ж, сповнених маніпуляцій та перекручувань. Адвокат, правозахисник, засновник проєкту JustCraft Сергій ЗАЄЦЬ в інтерв’ю Центру журналістських розслідувань розповів, у чому суть скарги України до ЄСПЛ по Криму, чого очікувати від розгляду далі, а також розвінчав основні фейки російської пропаганди.
  • Генеральна асамблея ООН 16 грудня ухвалила оновлену резолюцію «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь, Україна». Положення документу суттєво посилені та відображають численні факти масових порушень прав людини на тимчасово окупованому півострові.
  • 18 листопада третій комітет 75-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН підтримав проєкт, вже п’ятої поспіль, оновленої і посиленої резолюції «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та м.Севастополь, Україна» із закликом посилити міжнародний тиск на Росію з метою змусити її виконувати свої міжнародні зобов’язання як держави-окупанта щодо дотримання прав людини у Криму.