Акції протесту на підтримку Навального: в Криму окупанти намагаються змусити батьків не випускати школярів з дому

Новини

Класні керівники шкіл Сімферополя вимагають від батьків 23 січня звітувати кожні дві години про те, що їхня дитина «під наглядом» дорослих. Також у батьківських чатах кримських шкіл активно поширюються заклики до батьків контролювати дітей і не допустити їх участі в мітингу на підтримку російського опозиціонера Олексія Навального, який запланований на 23 січня на 14 годин.

Про це повідомляє Кримська правозахисна група.

«… все це може втягнути дитину в протиправні дії і обернутися плачевною ситуацією. Будьте максимально уважні, цікавитеся планами своїх дітей і захистіть їх від небезпеки подібних «прогулянок», – повідомляється в таких посланнях.

«Такі прохання не обгрунтовані жодними нормами і можуть бути проігноровані батьками. В разі чинення тиску на батьків з вимогою надати таку інформацію, батьки можуть звернутися за консультаціями до юристів і правозахисників, а також надати розголосу в медіа факти тиску», – зазначають правозахисники.

До поширення цих закликів підключилися місцеві проросійські журналісти і громадські активісти. На своїх сторінках вони повідомляють, що школярі масово відпрошуються у батьків погуляти або сходити з друзями в кіно на той час, коли призначений мітинг на підтримку Навального.

Експерти КПГ не виключають, що окупаційна влада РФ можє після мітингу вдатися до практики залучення до відповідальності батьків тих дітей, які прийдуть на акцію. Для цього можуть використовувати такі норми КоАП РФ: ст. 20.2 (Порушення порядку проведення зборів, мітингу, демонстрації, ходи або пікетування) і ст. 20.2.2 КпАП РФ (Організація масового одночасного перебування і (або) пересування громадян в громадських місцях, які призвели до порушення громадського порядку).

Крім того, з огляду на «карантинні» обмеження в зв’язку з пандемією СОVID-19 і фактичну заборону на проведення мирних зібрань, кримчан можуть притягнути до відповідальності і ст. 20.6.1 КпАП РФ (Невиконання правил поведінки при надзвичайній ситуації або загрози її виникнення).

23 січня в містах Росії проходять акції протесту в підтримку опозиційного політика Олексія Навального.

Акції вже відбулися мінімум в 13 великих містах, в тому числі Хабаровську, Южно-Сахалінську, Якутську. За даними «ОВС-Інфо», в 13 містах станом на 10 ранку (за московським часом) поліція затримала понад 48 осіб, в тому числі одного неповнолітнього.

Серед затриманих – журналісти, які висвітлюють події. На акції в Благовєщенську затримали кореспондента Андрія Афанасьєва, який співпрацює з Сібірь.Реаліі. Він прийшов на захід за завданням редакції, проте співробітники поліції проігнорували його прескарту. Крім учасників акцій поліція превентивно затримує опозиційних активістів і співробітників регіональних штабів прихильників Навального. Соцмережі блокують частину повідомлень із закликами прийти на мітинги або інформацією про місця їх проведення. Влада попереджає про відповідальність для учасників несанкціонованих заходів. Слідчий комітет порушив кримінальну справу про залучення підлітків в акції проти арешту Олексія Навального. У Татарстані порушено справу про заклики до масових заворушень.

Хімкинський міський суд в Москві на 30 діб заарештував російського опозиційного політика Олексія Навального.

Російський опозиціонер Олексій Навальний 17 січня повернувся з Німеччини, де він лікувався після отруєння, в Росію. Його затримали прямо на паспортному контролі в аеропорту Шереметьєво. Адвоката політика з ним не пустили.

Нагадаємо:

  • З 22 серпня 2020 року Навальний знаходився в Німеччині, де проходив реабілітацію після отруєння – 20 серпня політику стало погано в літаку під час польоту з Томська в Москву. Лайнер приземлився в Омську, де засновника Фонду боротьби з корупцією в стані коми відправили в реанімацію.
  • Клініка Charité в Берліні, куди Навальний був пізніше доставлений на лікування, підтвердила, що 44-річний опозиціонер був отруєний хімічною речовиною. Лабораторії Франції, Швеції та Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) підтвердили наявність отрути «Новачок» в аналізах Навального. Речовина, за даними британської влади, використовувалося під час замаху в Солсбері в 2018 році на російського розвідника Сергія Скрипаля та його дочка.
  • У спільному розслідуванні The Insider, Bellingcat і CNN за участю Der Spiegel журналісти прийшли до висновку, що за отруєнням Навального може стояти група з восьми оперативників, пов’язаних з Інститутом криміналістики ФСБ (НДІ №2). Аналіз авіаперельотів цих співробітників ФСБ, а також даних білінгу їх телефонних розмов показав, що вони стежили за Навальним з 2017 року, коли він заявив про плани щодо висунення на пост президента РФ, а також в 2020 році зробили як мінімум ще одну невдалу спробу отруєння політика.