Путін заявив, що вказаний в розслідуванні ФБК Навального «палац» у Геленджику йому «не належить і не належав»

Новини
Фото: palace.navalny.com

Президент РФ Володимир Путін вперше прокоментував розслідування Фонду боротьби з корупцією (ФБК) Олексія Навального про «палац» у Геленджику, що нібито належить йому. Глава Кремля заявив, що нічого з того, що в розслідуванні вказано в якості його власності «ні мені, ні моїм близьким родичам не належить і ніколи не належало».

Про це Путін сказав 25 січня в ході відеоконференції зі студентами, повідомляє видання РБК.

«Зараз в топі відеохостингу YouTube знаходиться фільм-розслідування про те, що у вас нібито є палац в Геленджику. Володимир Володимирович, чи правда це?», – запитав один з учасників зустрічі, обмовившись, що студенти розуміють, що всьому в інтернеті «вірити не можна».

«Нічого з того, що там зазначено в якості моєї власності, ні мені, ні моїм близьким родичам не належить і ніколи не належало. Ніколи», – відповів президент РФ.

Він зазначив, що сам він випущеного Фондом боротьби з корупцією Олексія Навального фільму не бачив, оскільки у нього немає на це вільного часу. Однак, за словами Путіна, він «гортав відеопідбірки», підготовлені помічниками, і оцінив їх критично. Він зазначив, що тема «палацу» обговорюється вже понад десяти років і за ці роки мали залишитися документи, пов’язані з даним майном – оформленням земельних ділянок, фінансовими проводками тощо.

«Замість усього цього що – розмістили мою фотографію, моє плавання стилем батерфляй в якомусь басейні, де я ніколи не був і не знаю, що це за басейн. Але я так плавав. У Єнісеї в 2016 році. Це просто компіляція, монтаж. Висловлюючись мовою одного з відомих наших персонажів, потрібно сказати: «Нудно, дівчатка». Ну хоч би чогось попридумували б ще», – сказав президент.

Він додав, що частину згаданих у фільмі людей він не знає зовсім, а з іншими, навпаки, добре знайомий або навіть приятелює, деякі з них давно займаються бізнесом, тоді як самого Путіна бізнес, за його словами, «ніколи не цікавив».

«З усього, що там [у фільмі] бачив, я зацікавився тільки одним. Але не як бізнесом, а як видом діяльності. Це виноробство», – додав Путін, пояснивши, що цією «благородною» діяльністю займаються його знайомі, в тому числі бізнес-омбудсмен Борис Титов. Більш того, Путін допускає, що міг би попрацювати в виноробної галузі – наприклад, в якості юриста – після відходу з поста президента.

«Зараз просто добра нагода, все скомпонували і вирішили цими матеріалами промити мізки наших громадян … Хочу закінчити відповідь тим, з чого почав, я не займався цим – ніколи», – сказав глава Кремля.

Нагадаємо:

  • 19 січня на YouTube-каналі ФБК був опублікований фільм-розслідування Олексія Навального «Палац для Путіна. Історія найбільшої хабара». На ранок 25 січня його, згідно зі статистикою відеохостингу, подивилися вже понад 86 млн разів. Двогодинне відео ФБК розповідає про палац, який будується і утримується в тому числі за рахунок держкомпаній «Роснефть» і «Транснефть», очолюваних двома найближчими друзями Володимира Путіна – Ігорем Сечіним і Миколою Токарєвим.
  • Оприлюднено архітектурний план будинку, побудованого на мисі Ідокопас в Геленджику, а також ряд фотографій його внутрішнього оздоблення. За даними розслідувачів, палац площею 17 691 кв. м є найбільшим приватним житловим приміщенням в Росії, його вартість оцінюється в 100 млрд рублів. На прилеглій до особняка території розташовані хокейний майданчик, церква, оранжерея, чайний будиночок і тунель з видом на море.
  • У розслідуванні також згадуються розташовані в околицях палацу виноградники загальною площею близько 300 га, а також виноробня «Дивноморье» і винзавод «Старий Прованс». Всі ці активи автори розслідування пов’язують з Путіним, хоча власниками їх числяться різні приватні компанії.