Інститут нацпам’яті презентував ролик, який спростовує фейки РФ про історію Одеси

Новини
Одеський морський порт Фото: wikipedia.org

Український інститут національної пам’яті (УІНП) презентував третій ролик проєкту краєзнавчих лекцій «Український Південь», який розповідає про ранню історію Одеси та деконструює російські імперські міфи щодо віку міста.

Про це повідомляється на сайті УІНП.

«Попри те, що пів Одеси знає місцеві визначні місця, які мають вік значно старший за «катерининську» версію заснування міста, багато є таких, хто досі сумнівається… Мовляв, прийшла російська імператриця Катерина II до місця, де чисте поле з’єднується з Чорним морем, тупнула чобітком, наказала «бути тут місту!» – і росіяни побудували Одесу. Втім, як же ж бути з Хаджибейським замком, який штурмували українські козаки? Як бути з козацькими хуторами та селами, що складали тоді передмістя Хаджибея? Як зрештою бути з існуючим портом, про що писала у своєму рескрипті вже згадана Катерина II?», – зазначив начальник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк.

Проєкт краєзнавчих лекцій «Український Південь» покликаний деконструювати історичні міфи про заселення південної України, а також розповісти про ключову роль в освоєнні цих територій українцями.

Ролик «Український Південь: рання історія Одеси» розробила студія ONYKO Films. Ініціатори та координатори інформаційно-просвітницької кампанії – Південний міжрегіональний відділ Українського інституту національної пам’яті. Консультанти ролика – доцент кафедри історії України Одеського національного університету ім. І. Мечникова Володимир Полторак, професор кафедри історії України ОНУ ім. І.Мечникова Тарас Гончарук, начальник південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк.