Вимоги носити шкільну форму порушують права учнів і є незаконними – освітній омбудсмен

Новини
Фото: investigator.org.ua

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов вказує, що вимоги від учнів носити шкільну форму порушують їх права, а тому є неприпустимими та незаконними.

Про Сергій Горбачов написав на своїй сторінці у Facebook.

«Локдаун завершився – і знову загострилася давня проблема у школах – примус до обов’язкового носіння шкільної форми. Служба освітнього омбудсмена отримує звернення від здобувачів освіти та їхніх батьків про те, що педагоги чи адміністрація закладу освіти примушують учнів носити обов’язкову шкільну форму (ще й відповідного фасону і кольору) … Одяг для школи – це вільний вибір дитини та/або її батьків. Єдиними вимогами до такого одягу є охайність, зручність, відповідність сезону. Все. Будь-які вимоги щодо стилю, кольору чи інших атрибутів шкільного одягу неприпустимі та незаконні», – написав Горбачов.

Він зазначив, що потрібно розрізняти терміни «шкільний одяг (одяг для школи)» і «обов’язкова шкільна форма».

«Обов’язкова шкільна форма – це принципово інше. Це – однострій (уніформа), однаковий для всіх (хлопців та дівчат відповідно) зразок одягу. Найсуттєвіше те, що за «недотримання форми одягу» можуть бути застосовані санкції, покарання. Наприклад, за те, що дитина приходить в одязі «не того кольору» або «не того фасону» починається цькування, погрози та приниження з боку адміністрації закладу та вчителів: учня чи ученицю публічно сварять, психологічно тиснуть і навіть не допускають до занять», – додав він.

Горбачов також зазначив, що обов’язкова шкільна форма дуже часто стає приводом для булінгу, дискримінації, знущань та принижень. «А це вже – дуже небезпечно, оскільки обов’язкова шкільна форма не лише позбавляє дитину права на індивідуальність та самовираження, але й санкції за її «недотримання» завдають дитині серйозних моральних травм, які можуть залишитися на все життя», – написав він.

Освітній омбудсмен нагадав, що в 2019 році президент України скасував Указ №417/96 від 12 червня 1996 року «Про шкільну форму для учнів середніх навчальних закладів», який встановлював обов’язковість шкільної форми для учнів установ загальної середньої освіти, а також постановляв, що Кабмін повинен вибрати і затвердити зразки шкільної форми.

«Указ скасовано, а отже шкільна форма в закладах освіти більше не обов’язкова», – наголосив Горбачов.