Янукович отримав ще одну підозру в держзраді: за підписання «харківських угод» про подовження базування ЧФ РФ у Криму

Новини
Віктор Янукович Фото: AFP

Слідчі ДБР за погодженням з прокурорами Офісу генпрокурора повідомили про підозру колишньому президенту України Віктору Януковичу в державній зраді (ч.1 ст.111 КК України) за підписання «харківських угод», якими було продовжено на 25 років строк перебування Чорноморського флоту РФ у Криму.

Про це повідомив Офіс генерального прокурора (ОГП).

«Зокрема, він підозрюється в тому, що діючи за попередньою змовою з вищими посадовими особами Російської Федерації, в порушення вимог Конституції України та Закону України «Про міжнародні договори України», на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній та економічній безпеці України, надав іноземній державі – Російській Федерації та її представнику – Президенту РФ Дмитру Медведєву допомогу у проведенні підривної діяльності проти України», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, встановлено, що підозрюваний 21 квітня 2010 року, перебуваючи у місті Харкові, штучно створюючи передумови до збільшення чисельності військ РФ та умови їх перебування на суверенній території України, під приводом отримання знижки на природний газ, підписав від імені України Угоду між Україною та Російською Федерацією. Цим документом було продовжено на 25 років строк перебування Чорноморського флоту РФ.

«При цьому, Угода, а також укладені контракти на її виконання між АТ «НАК «Нафтогаз України» та ПАТ «Газпром», фактично не надавали жодного зниження ціни на природній газ. Перед підписанням документів ціна для України була двічі штучно завищена Російською Федерацією: станом на кінець 2008 року ціна газу за 1 тисячу кубічних метрів для України становила 179,5 долара США, тоді як на кінець 2010 року – 352,33 долара США. Крім цього саме зниження визнавалось зобов’язаннями України з державного боргу перед РФ, що погашаються», – наголосили в ОГП.

За версією слідства, РФ спочатку штучно створювала та накопичувала борг України перед нею за поставку природнього газу, а потім в його погашення, в тому числі шляхом нібито надання знижки, фактично безоплатно розміщувала ЧФ РФ на території України.

«У результаті підписаних експрезидентом так званих «харківських угод» було збільшено особовий склад військ та військової техніки Збройних Сил РФ на території України замість підготовки до їх зменшення та виведення з території України. Надалі, починаючи з 20 лютого 2014 року військовослужбовці Чорноморського флоту Росії у взаємодії з іншими підрозділами Збройних Сил РФ, які здійснили вторгнення на територію півострова Крим, здійснили військову окупацію та подальшу анексію півострова Крим, що призвело до тяжких наслідків у вигляді порушення територіальної цілісності України», – зазначили в прокуратурі.

Нагадаємо:

  • 14 березня 2017 року Генпрокуратура передала до Печерського райсуду Києва справу за обвинуваченням у держзраді Віктора Януковича. Екс-президенту пред’явлено обвинувачення за ч.1 ст.111 КК України у державній зраді, а саме: надання іноземній державі – РФ і її представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України. Також ГПУ обвинувачує Януковича за ч.5 ст.27 і ч.3 ст.110 (пособництво в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, представниками влади, за попередньою змовою групою осіб, які привели до тяжких наслідків) і ч.5 ст. 27, ч.2 ст.437 КК України (пособництво у веденні агресивної війни).
  • 24 червня 2020 року ГБР повідомило про підозру Віктору Януковичу і двом колишнім міністрам оборони Дмитру Саламатіну і Павлу Лєбєдєву у державній зраді на користь РФ (ч.1 ст.111 КК). Слідство заявляє, що Янукович разом з Саламатіним і Лєбєдєвим з 2012 по 2014 рік вчинили державну зраду – «а саме дії, спрямовані на підрив суверенітету, територіальної цілісності і недоторканності України, підриву її обороноздатності, надання Російської Федерації і її представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України».