Зеленський на п’ять років ввів санкції проти соратника Медведчука та його телеканалів. Провайдери почали блокувати 112 Україна, ZIK і NewsOne

Новини
Тарас Козак і Віктор Медведчук Колаж: biz.liga.net

Президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони від 2 лютого 2021 року про застосування санкцій проти народного депутата Тараса Козака та телеканалів кума Путіна Віктора Медведчука – 112 Україна, NewsOne, Zik.

Про це повідомляє пресслужба ОП.

«Увести в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 2 лютого 2021 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», — йдеться у повідомленні.

Тарас Козак є власником телеканалів 112 Україна, ZIK, Newsone. Проти нього вводяться наступні обмежувальні заходи:

блокування активів — тимчасове обмеження права особи користуватися та розпоряджатися належним їй майном;
обмеження торговельних операцій;
обмеження, часткове чи повне припинення транзиту ресурсів, польотів та перевезень територією України;
запобігання виведенню капіталів за межі України;
зупинення виконання економічних та фінансових зобов’язань;
анулювання або зупинення ліцензій та інших дозволів, одержання (наявність) яких є умовою для здійснення певного виду діяльності;
повна або часткова заборона вчинення правочинів щодо цінних паперів, емітентами яких є особи, до яких застосовано санкції згідно з цим Законом;
припинення видачі дозволів, ліцензій на ввезення в Україну з іноземної держави чи вивезення з України валютних цінностей та обмеження видачі готівки за платіжними картками, емітованими резидентами іноземної держави;
заборона передання технологій, прав на об’єкти права інтелектуальної власності.

Також на 5 років ввели санкції проти каналів «112-Україна», «NewsOne», «ZIK — Новий формат», «Аріадна ТВ», «ТВ Вибір», «Партнер ТВ» та «Лідер ТВ», «ТЕЛЕРАДІОКОМПАНІЯ 112-ТВ», «НОВИНИ 24 ГОДИНИ», «Нові комунікації».

Санкції проти телеканалів передбачають:

блокування активів;
запобігання виведенню капіталів за межі України;
зупинення виконання економічних та фінансових зобов’язань;
анулювання або зупинення ліцензій та інших дозволів, одержання (наявність) яких є умовою для здійснення певного виду діяльності;
заборона користування радіочастотним ресурсом України;
припинення надання послуг з ретрансляції/розповсюдження телепрограм/надання телекомунікаційних послуг і використання телекомунікаційних мереж загального користування та інші.

Телеканали, що потрапили під санкції, належать Козаку. Він придбав NewsOne і «112 Україна» в кінці 2018 року, ZIK – влітку 2019 го. Рада створювала комісію з розслідування зміни власників телеканалів.

Як повідомляють в соцмережах, вже заблоковані всі три провайдера, у клієнтів Megogo канали ZIK та «112 Україна» заблоковані, NewsOne поки продовжує мовлення.

За даними програми«Наші гроші», Козак входить до найближчого оточення глави політради партії «Опозиційна платформа – За життя», народного депутата, Віктора Медведчука, який є кумом президента Росії Володимира Путіна. У Нацраді України з питань телебачення і радіомовлення заявляли, що не можуть довести зв’язок цих ЗМІ з Медведчуком.

Зеленський в 2019 році заявляв, що Козак і Медведчук – це «одна історія» в контексті володіння українськими телеканалами.

У 2019 Козака допитували у справі про тероризм в зв’язку з анонсованим NewsOne телемостом з «Росія 1».

Тарас Козак – депутат Верховної Ради та соратник кума Володимира Путіна Віктора Медведчука, який пройшов до нової Верховної Ради за списком партії «Опозиційна платформа – За життя». Привернув до себе увагу, почавши скуповувати всеукраїнські інформаційні канали – спершу «112», згодом NewsOne​, а тепер і Zik. Паралельно з цим в їхніх ефірах помітно зросла частота появи самого Медведчука.

Те, що у Віктора Медведчука – нафтогазовий бізнес у Росії, «Схеми» розповіли ще рік тому. Тарас Козак також пов’язаний з російською фірмою, яка бурить нафтові свердловини в Ханти-Мансійському автономному окрузі Росії, писав журналіст «Схем» Максим Савчук.

Компанії, пов’язані з родиною голови політради партії «Опозиційна платформа – За життя» Віктора Медведчука та його соратника Тараса Козака, зводять канатну дорогу між Росією та Китаєм. Після закінчення будівництва в Амурській області російська влада обіцяє його реалізаторам податкові пільги для комерційної діяльності на кордоні двох країн.

  • Санкції в Україні ухвалюються рішенням РНБО і запроваджуються в дію указом Президента, дозволяючи застосувати значні обмеження прав як українських, так і іноземних фізичних та юридичних осіб, якщо їхня діяльність шкодить національній безпеці країни. Найбільш поширеним видом санкцій є блокування активів, що означає втрату можливості користуватися коштами на банківських рахунках і здійснювати будь-які фінансові операції. Законодавство не передбачає процедури оскарження застосування санкцій.