Зеленський пояснив міжнародним партнерам введення санкцій проти соратника Медведчука та його телеканалів

Новини

Президент України Володимир Зеленський опублікував коротке пояснення для міжнародної спільноти з приводу санкцій РНБО проти нардепа Тараса Козака та телеканалів кума Путіна Віктора Медведчука – «112 Україна», NewsOne, ZIK.

Заява президента з’явилася у його Twitter.

«Санкції – це складне рішення. Україна рішуче підтримує свободу слова. Не пропаганду, профінансовану агресором проти нашої країни, яка підриває Україну на шляху до європейської та євроатлантичної інтеграції. Боротьба за незалежність – це боротьба в інформаційній війні за правду та європейські цінності», – написав Зеленський.

Встановлення санкцій указом президента за законом не вимагає рішення суду про визначення причетності громадянина до тероризму, заявив головний редактор Цензор.НЕТ Юрій Бутусов.

Він зазначає, що за інформацією джерел Цензор.НЕТ в РНБО, санкції проти Тараса Козака – власника телеканалів ZIK, 112, Newsone запроваджено через причетність його до фінансування тероризму.

«Зараз лунає багато критики, ніби у президента взагалі нема повноважень вводити санкції проти громадянина України.

Згідно з даними слідства СБУ, структури Козака пов’язані з торгівлею вугіллям з окупованих територій, а готівкові кошти від цих операцій передавались в Україну для фінансування структур Козака.

І тому закон України про санкції стаття 1 надає державі такі повноваження:

«Санкції можуть застосовуватися з боку України по відношенню до іноземної держави, іноземної юридичної особи, юридичної особи, яка знаходиться під контролем іноземної юридичної особи чи фізичної особи-нерезидента, іноземців, осіб без громадянства, а також суб’єктів, які здійснюють терористичну діяльність».

Таким чином, згідно з законом санкції на Козака можуть бути застосовані як до суб’єкта терористичної діяльності. Процедура та порядок введення санкцій визначається виключно указом президента, а не законом, тому голова держави має право вводити санкції як тільки вбачає для цього достатньо підстав та доказів», – пише Бутусов.

Він підкреслює, що встановлення санкцій указом президента за законом не вимагає рішення суду про визначення причетності громадянина до тероризму.

«Але право на захист у Козака залишається. Козак захищений наразі депутатським імунітетом – він є народним депутатом «Опозиційної платформи – За життя», і вести розслідування проти нього можуть тільки після згоди на притягнення до відповідальності. Тепер Козак подасть до суду і Служба безпеки має викласти докази причетності його до терористичної діяльності у суді. Справа щодо Козаку перебуває у Головному слідчому управлінні СБУ, вони будуть готувати матеріали для судового процесу», – зазначив журналіст.

  • Президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони від 2 лютого 2021 року про застосування санкцій проти народного депутата Тараса Козака та телеканалів кума Путіна Віктора Медведчука – 112 Україна, NewsOne, Zik.
  • Санкції в Україні ухвалюються рішенням РНБО і запроваджуються в дію указом Президента, дозволяючи застосувати значні обмеження прав як українських, так і іноземних фізичних та юридичних осіб, якщо їхня діяльність шкодить національній безпеці країни. Найбільш поширеним видом санкцій є блокування активів, що означає втрату можливості користуватися коштами на банківських рахунках і здійснювати будь-які фінансові операції. Законодавство не передбачає процедури оскарження застосування санкцій.