В Україні вакцина CoronaVac має бути до кінця травня, інакше «Лекхім» поверне майже мільярд гривень – StateWatch

Новини
Вакцина проти COVID-19 на пакувальному заводі компанії Sinovac Research and Development в ПекініФото: Сіньхуа

30 грудня 2020 року Україна заплатила за майбутню поставку 1,9 млн доз китайської вакцини від COVID-19 CoronaVac аванс 964,3 млн грн за договором між ДП «Медичні закупівлі України» та приватною компанією «Лекхім». Умовами договору передбачена 100% передплата з можливістю її повернення в повному обсязі у разі порушення графіку поставки товару. Кінцевий термін поставки – 31 травня 2021 року.

Про це повідомляє експертна організація StateWatch, яка провела аналіз умов угоди на постачання вакцини.

Порядок здійснення розрахунків передбачав 100% попередньої оплати протягом 3 банківських днів з моменту надання постачальником банківської гарантії повернення авансового платежу. Тобто, у разі порушення умов договору зі сторони «Лекхіму», після звернення замовника банк повинен повернути до державного бюджету всю сплачену суму.

Перша поставка вакцини має відбутися не пізніше 31 березня 2021 року у розмірі 700 тис доз протягом 30 календарних днів з дати реєстрації продукції одним з компетентних органів США, Великої Британії, Швейцарії, Японії, Австралії, Канади, Китаю, Ізраїлю, Індії, Мексики, Бразилії чи ЄС. Або з дати отримання перекваліфікації ВООЗ.

Друга поставка вакцини у розмірі 1,2 млн доз – протягом 90 календарних днів з дати реєстрації продукції, але не пізніше 31 травня 2021 року.

Якщо до 31 травня компанія «Лекхім» не поставить всю вакцину, банк повинен буде повернути ДП «Медичні закупівлі України» 100% сплаченої передплати. Сторони також можуть підписати додаткові угоди, якими продовжити строк постачання вакцин в Україну.

Договір також передбачає штрафні санкції за порушення термінів поставки – пеня в розмірі 01,% від ціни продукції, строк поставки якої порушено за кожен день прострочення. Якщо порушення строку понад 30 днів, то додатково штраф передбачено в розмірі 7 % від ціни продукції, строк поставки якої порушено.

  • Фармкомпанія Pfizer найближчим часом надасть документи для реєстрації в Україні вакцини від COVID-19.