Контррозвідка СБУ затримала агентів ФСБ, які збирали інформацію про нові зразки озброєння ЗСУ

Новини
Фото: ssu.gov.ua

У донецькій області контррозвідники СБУ викрили та затримали двох українських громадян, які були завербовані ФСБ РФ та виконували завдання зі збору таємних відомостей щодо боєготовності та забезпечення Збройних Сил України.

Про це повідомляє Донецька обласна прокуратура.

Як зазначили у відомстві, досудовим розслідуванням встановлено, що у вересні 2020 року 36 та 40-річні мешканці м. Енергодар Запорізької області через один із месенджерів почали співпрацювати із представниками спецслужб РФ. Завербовані особи виконували доручення «кураторів» щодо збору інформації про місця дислокації військовослужбовців ЗСУ.

«Отримавши чергове завдання, правопорушники намагались домовитись про передачу таємних матеріалів з помічником начальника розвідки штабу однієї з військових частин Донеччини. За грошову винагороду у розмірі 1000 доларів США вони запропонували військовому надати їм інформацію про використання військової техніки ЗСУ у ході проведення АТО/ООС. Самі ж зловмисники за зраду власної держави мали заробити 4000 доларів США. Однак, довести свої злочинні дії до кінця особи не змогли. Помічник начальника розвідки повідомив про їх наміри правоохоронцям», – розповіли у прокуратурі.

11 лютого під час передачі грошових коштів завербованих громадян затримали у порядку ст. 208 КПК України співробітники Головного управління СБУ в Донецькій та Луганській областях.

Наразі тривають першочергові слідчі (розшукові) дії. Вирішується питання щодо повідомлення вказаним особам про підозру у державній зраді за ч.1 ст.111 КК України та обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Нагадаємо:

  • 9 лютого 2021 року у Миколаєві контррозвідники СБУ викрили та затримали завербованого ФСБ РФ місцевого мешканця, який намагався отримати секретні відомості про технічні розробки та програму використання безпілотних літальних апаратів у Збройних Силах України.