Верховна Рада звернеться до міжнародних інституцій із закликом засудити окупацію Криму та порушення прав людини – трансляція

Новини

Верховна Рада України включила до порядку денного засідання 16 лютого питання щодо звернення до міжнародних інституцій із закликом засудити тимчасову окупацію Криму та порушення прав людини.

Згідно з проектом постанови, депутати планують звернутися до Організації Об’єднаних Націй, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, ПА ОБСЄ, ПА НАТО, ПА ОЧЕС, урядів і парламентів держав світу.

«У вівторок, 16 лютого, згідно з порядком денним, відбудеться чергове пленарне засідання п’ятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання, на якому планується розглянути проект Постанови «Про Звернення Верховної Ради України до Організації Об’єднаних Націй, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, Парламентської Асамблеї НАТО, Парламентської Асамблеї ОЧЕС, урядів і парламентів держав світу щодо засудження тимчасової окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, порушень прав і свобод людини на тимчасово окупованих територіях та щодо звільнення політичних в’язнів – громадян України», №4655», – йдеться в повідомленні.

  • Генеральна асамблея ООН 16 грудня ухвалила оновлену резолюцію «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь, Україна». Положення документу суттєво посилені та відображають численні факти масових порушень прав людини на тимчасово окупованому півострові.
  • Документ констатує, вказав він, що РФ не виконує міжнародні зобов’язання у сфері прав людини та міжнародного гуманітарного права. Зазначається, що рівень дотримання прав людини в Криму після його окупації Росією значно знизився також через те, що РФ є учасницею меншої кількості відповідних міжнародних договорів, ніж Україна.
  • Також у резолюції Генасамблея ООН наголошує, що Росія використовує пандемію COVID-19 для запровадження невиправданих обмежувальних заходів на півострові, посилюючи репресії проти населення, зокрема шляхом залучення ФСБ.