Два міністерства не виконали указ Зеленського про оборонні закупівлі – StateWatch

Новини
Фото: "День"

Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості і Міністерство оборони не забезпечили розроблення та прийняття до 15 лютого 2021 року підзаконних актів, необхідних для реалізації положень ЗУ «Про оборонні закупівлі».

Про це повідомляє експертна організація StateWatch, яка проаналізувала виконання рішення РНБО Про пропозиції до проєкту бюджету на 2021 рік по статтях із забезпеченням національної безпеки і оборони України, що було введено указом президента Володимира Зеленського в листопаді минулого року.

«Мінстратегпром та Міноборони мали розробити та передати Кабміну для прийняття підзаконні акти для забезпечення планування та закупівлі товарів, робіт і послуг оборонного призначення за закритими закупівлями. Однак, жоден нормативний акт на виконання указу президента для впровадження Закону «Про оборонні закупівлі» не був прийнятий.

За даними Секретаріату Кабміну, протягом грудня-січня Мінстартегпром розсилав на різні міністерства проекти урядових постанов «Питання оборонних закупівель» та «Порядок створення реєстру учасників відбору та виконавців державних контрактів», однак вони постійно доопрацьовувалися та так і не були винесені на засіданні Кабміну», – йдеться у повідомленні.

«Президент України Володимир Зеленський доручив профільному віце-прем’єру Олегу Уруському 15 лютого запустити ЗУ «Про оборонні закупівлі», чинність якого була зірвана в січні цього року через відсутність підзаконних актів. Однак тепер можна зробити висновки, що строки запуску електронних оборонних закупівель вдруге переносяться», – заявив голова StateWatch Гліб Канєвський.

Зазначається, що минулого тижня на офіційному сайті Міністерства з питань стратегічних галузей промисловостей були оприлюднені цитати Олега Уруського, відповідно до яких відомством для імплементації Закону «Про оборонні закупівлі» розроблено 10 проєктів постанов уряду без зазначення, скільки таких проектів було підтримано урядом.

Натомість НАЗК виявило корупціогенні фактори в проектах актів у сфері оборонних закупівель, які були підготовлені спільно Мінстратегпромом та Міноборони.

Як повідомлялось, у жовтні 2020 року Міноборони прийняло рішення про закупівлю нового вітчизняного берегового ракетного комплексу «Нептун» та іншого ракетного обладнання ще поточному році, хоча запланованим фінансовим ресурсом на 2020 рік кошти на закупівлю «Нептуна» передбачені не були.

Нагадаємо:

  • Новітній вітчизняний наземний ракетний комплекс Р-360 «Нептун» успішно пройшов державні випробування. 17 червня 2020 року на полігоні ЗС України «Алібей» в Одеській області відбулись пуски крилатих ракет з бойовою частиною. Розробник ракетного комплексу ДП Державне Київське конструкторського бюро «Луч» готове почати його серійне виробництво та розпочати роботу над повітряним і морським варіантами «Нептуна».
  • Командувач ВМСУ Олексій Неїжпапа повыдомив, що до 2025 року ВМС України сформують три дивізіони берегового комплексу крилатих ракет наземного базування РК-360МЦ «Нептун», які вже прийняті на озброєння українського флота. Дивізіони будуть розміщені на узбережжі Чорного і Азовського морів.