У Криму «суди» почнуть розглядати запобіжний захід для затриманих при незаконних обшуках кримських татар

Новини
Фото: Крымская солидарность

Сьогодні о 16:30 в «Київському районному суді» окупованого Сімферополя відбудеться засідання з розгляду запобіжного заходу затриманим ФСБ кримським татарам. Це Азамат Еюпов і Ернест Ібрагімов.

«Суд» сьогодні відбудеться над Яшаром Шіхаметовим в «Ленінському районному суді» міста Севастополя, повідомляють активісти «Кримської солідарності».

Після обшуків рано вранці і наступних затримань Еюпової і Шіхаметова забрали співробітники ФСБ. Суд над ними відбудеться сьогодні.

Еміль Курбедінов захищає 58 річного Азамата Еюпова, йому закидають 1 частину ст. 205.5 (організація терористичної діяльності), за яку йому загрожує від 15 до 20 років позбавлення волі. Адвокат повідомляє, що підзахисний не визнає вину і відстоює позицію застосування до нього IV Женевської конвенції як до громадянина України. Азамат впевнений, що стосовно нього ведеться політичне переслідування. Захисник очікує приміщення Еюпова і інших затриманих в СІЗО, – «Це стара пісня про головне», – іронізує Курбедінов.

Також адвокат пояснює, що нічого дивного в поспішності проведення суду немає, так як ФСБ зобов’язана це зробити протягом 48 годин після затримання, більш неправомірним, на його погляд, є ранковий обшук, який повинен застосовуватися лише у виняткових випадках. «Безумовно, він спрямований на зведення розголосу і свідків до мінімуму», – вважає Курбедінов.

У задній двір «суду» заїхали дві ГАЗелі. На вулиці чергує КАМАЗ Росгвардіі, машина ДПС і кілька службових легкових машин поліції.

  • О 4 годині ранку 17 лютого в декількох районах окупованого Криму російські силовики прийшли з обшуками в будинки кримських татар. Всього обшуки проходили в будинках 7 кримських татар. Їх затримали. Однак пізніше ФСБ відпустила Абдулоборі Махамадамінова.
  • Прокуратура АРК і Севастополя повідомила про відкриття кримінальних проваджень через ранкові масові обшуки. «Кримінальні провадження розпочато за ч. 2 ст. 162 (порушення недоторканно-сти житла) і ч. 2 ст. 146 КК України (незаконне позбавлення волі). За вказані незаконні дії передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до п’яти років», – йдеться в повідомленні прокуратури. Досудове слідство проводить кримське управління Нацполіціі в АРК.