«Суди» в Криму заарештували затриманих під час обшуків 17 лютого кримських татар на 2 місяці

Новини
Обыски в Крыму
Фото: Крымская солидарность

«Суди» в окупованому Криму заарештували затриманих під час обшуків 17 лютого кримських татар на 2 місяці.

Про це повідомляє Кримська солідарність.

«У Севастополі та Сімферополі пройшли судові засідання по затриманим під час обшуків кримським татарам. Справи Ернеста Ібрагімова, Тимура Ялкабова, Ленура Сейдаметова, Азамата Еюпова і Олега Федорова розглядалися в Київському районному суді Сімферополя, а Яшара Шіхаметова в Ленінському районному суді Севастополя. Всім призначили запобіжний захід – 2 місяці в СІЗО.

У «Київському суді» пристави не пускали на засідання слухачів і ЗМІ в зв’язку з епідеміологічною ситуацією. З секретарем «судді» Білоусової не змогли зв’язатися, так як вона не брала трубку. Затриманому Тимуру Ялкабову стало погано, довелося викликати швидку допомогу. Також варто відзначити, що підзахисні Еміля Курбедінова – Олег Федоров і Ернест Ібрагімов під час засідання не сиділи в клітці, а перебували поруч зі своїм адвокатом.

Адвокат Шіхаметова Олексій Ладин висловив своє обурення у зв’язку з тим, що процес проходив в закритому режимі, хоча для цього не було жодних підстав. Проте суд підтримав позицію звинувачення з даного питання», – повідомляють активісти.

«Це порушення закону, що межує зі злочином», – прокоментував засідання захисник.

Приводом для обрання запобіжного заходу була вказана тяжкість вчиненого злочину. Шіхаметов свою провину не визнає і вважає, що злочин скоїв саме слідчий. Захист планує звернутися із заявою про це в військово-слідчий комітет.

«Самопочуття Яшара залишає бажати кращого», – повідомляє адвокат, так як його підзахисний страждає хронічною гіпертонією і йому необхідно довічно приймати ліки від тиску. Обшук і затримання викликали стрес, який, безсумнівно, посилив перебіг хвороби Шіхаметова.

Активісти російської ініціативи «Стратегія-18» влаштували флешмоб на підтримку кримських татар, затриманих після ранкових обшуків в окупованому Криму, повідомила учасниця акції Ольга Вишневецька.

«Москва. Флешмоб на підтримку кримськотатарського народу. Сьогодні в Криму відбулися масові арешти – щонайменше, в семи сім’ях», – написала вона.

  • О 4 годині ранку 17 лютого в декількох районах окупованого Криму російські силовики прийшли з обшуками в будинки кримських татар. Всього обшуки проходили в будинках 7 кримських татар. Їх затримали. Однак пізніше ФСБ відпустила Абдулоборі Махамадамінова.
  • Прокуратура АРК і Севастополя повідомила про відкриття кримінальних проваджень через ранкові масові обшуки. «Кримінальні провадження розпочато за ч. 2 ст. 162 (порушення недоторканно-сти житла) і ч. 2 ст. 146 КК України (незаконне позбавлення волі). За вказані незаконні дії передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до п’яти років», – йдеться в повідомленні прокуратури. Досудове слідство проводить кримське управління Нацполіціі в АРК.