Кабмін затвердив бюджет ПФУ і запланував підвищення пенсій

Новини
пенсий

Кабінет Міністрів України затвердив бюджет Пенсійного фонду України (ПФУ) на 2021 рік і підтримав всі заплановані підвищення пенсій.

Як повідомляється на сайті Міністерства соціальної політики, підвищать пенсії 65-річним пенсіонерам з січня і грудня у зв’язку із зростанням мінімальної заробітної плати (мінімальний розмір пенсії на рівні 40% мінімальної зарплати), особам, які досягли віку 80 і 75 років; в зв’язку з підвищенням прожиткового мінімуму з липня і грудня поточного року; а також проведення загальної індексації пенсій (планується в березні).

Рішення про індексацію пенсій з 1 березня Кабмін планував прийняти до кінця лютого. Очікуваний масштаб підвищення – 11%.

Правозахисники пояснили, який порядок призначення пенсії за віком для чоловіків почав діяти з 1 січня в Україні. Зокрема, при призначенні пенсійних виплат має значення не тільки вік чоловіка, але й скільки років страхового стажу він має.

Як пояснюють фахівці, частиною 1 статті 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» визначено, що право на призначення пенсії за віком починаючи з 1 січня 2021 року по 31 грудня 2021 року мають чоловіки після досягнення 60 років та за наявності страхового стажу не менше 28 років.

Нагадаємо:

  • У Пенсійному фонді України (ПФУ) пояснили, які документи повинні надавати громадяни, в тому числі переселенці з Криму і Донбасу, для оформлення різних пенсій. При цьому заява про призначення пенсії подається особисто або через представника безпосередньо в управління ПФУ за місцем проживання (реєстрації).
  • Жителі окупованого Донбасу, які отримали статус внутрішньо переміщених осіб (ВПО), можуть звертатись за оформленням пенсій до відділень ПФУ на підконтрольній уряду території і вони будуть нараховуватись. Для цього потрібно один раз приїхати на підконтрольну територію, головне, щоб через карантин не були закриті КПВВ. Зараз Україна виплачує пенсії 660 тисячам пенсіонерів-ВПО з ОРДЛО.