У Криму окупанти забороняють використання української та кримськотатарської мов – представництво президента в АРК

Новини
Українська школа-гімназія в Сімферополі, 20 лютого 2014 р Фото: investigator.org.ua

У Криму окупаційна російська влада порушує право мешканців півострова користуватись рідною для них мовою, зокрема українською та кримськотатарською.

Про це йдеться в заяві представництва президента України в Автономній Республіці Крим з нагоди Міжнародного дня рідної мови.

«З перших днів тимчасової окупації російська окупаційна адміністрація порушувала право наших громадян користуватись рідною для них мовою, зокрема українською та кримськотатарською. Окупаційна «влада» Криму фактично заборонила користуватись українською, знищує українські медіа, школи та інші навчальні заклади. Така ж ситуація з кримськотатарською мовою: маючи заяви та визначення окупаційної адміністрації про те, що вона є однією з офіційних мов, реальних можливостей використання мови та її розвитку на Кримському півострові немає», – наголосили у відомстві.

«Ми впевнені що настане день, коли над Кримом знову майорітиме український прапор і говорити, слухати і дивитись українською, кримськотатарськими та іншими мовами знову буде можливо, без заборон та загроз життю!», – додали у представництві глави держави.

Нагадаємо:

  • В окупованому Криму з 16 шкіл з кримськотатарською мовою навчання залишилося лише сім. Всі сім українських шкіл, які діяли до окупації, переведені на російську мову навчання.
  • 19 грудня 2017 року Генеральна Асамблея ООН прийняла оновлену резолюцію з прав людини в окупованому Криму. У документі міститься вимога до Росії виконати тимчасові заходи рекомендацій Міжнародного суду ООН про скасування заборони Меджлісу кримськотатарського народу в Криму і забезпечити навчання українською і кримськотатарською мовами на півострові.
  • 2 січня 2020 року керівник «Кримськотатарського ресурсного центру» Ескендер Барієв поыдомив, що в окупованому Росією Криму офіційно числиться лише одна школа з вивченням української мови – в Феодосії, але насправді українську мову там не вивчають.
  • Згідно з результатами моніторингу Кримської правозахисної групи, в Криму не залишилося жодної школи, в якій вивчення всіх предметів ведеться українською мовою.
  • У Бахчисараї окупанти закрили всі кримськотатарські групи в дитячих садках і школах, повідомив учасник кримськотатарського національного руху Едем Дудаков.