Суд в Києві засудив до умовного терміну помічника капітана бурової установки, вкраденої в України під час окупації Криму

Новини
СПБУ «Петро Годованець» (перейменована РФ на «Крим-2») на Одеському родовищі, 7 вересня 2017 р. Фото: dpsu.gov.ua

Дніпровський районний суд Києва засудив до умовного терміну покарання громадянина України, помічника капітана вкраденої в України бурової установки «Петро Годованець», перейменованої окупантами на «Крим-2», яка незаконно добуває газ на континентальному шельфі України у Чорному морі. Моряк пішов на угоду з прокуратурою АРК та Севастополя та визнав винуватість у порушенні порядку в’їзду/виїзду з/на тимчасово окуповану територію Криму.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на рішення суду від 9 лютого 2021 року.

Як йдеться в документі, під час досудового розслідування було встановлено, що громадяни України та інших держав, які здійснюють свою діяльність на самопідіймальних плавучих бурових установках (СПБУ) «Україна» та «Петро Годованець», захоплених РФ після окупації Криму та перейменовані на «Крым-1» та «Крым-2», «з метою завдання шкоди інтересам України, яка полягає в незаконному видобутку корисних копалин у виключній (морській) економічній зоні України (за межами територіального моря України), діючи за попередньою змовою між собою, повторно, в порушення п. 3 Порядку в`їзду на ТОТ АР Крим та виїзду з неї (постанова КМУ № 367 від 04.06.2015) та Наказу Міністерства інфраструктури України № 255 від 16 червня 2014 року «Про закриття морських портів», переправляються із закритих Україною кримських портів на відповідні бурові установки, чим вчиняють злочин, передбачений ч. 2 ст. 332-1 КК України».

Зокрема, підсудний у період з 5 жовтня 2015 року до 9 січня 2020 року, «не менше 12 разів порушив порядок в`їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї з метою заподіяння шкоди інтересам держави, вчинивши вказані дії повторно, тобто злочин, передбачений ч. 2 ст. 332-1 КК України».

Моряк переправлявся на судні «CHERNOMORSK» під прапором РФ через порт «Чорноморський» (озеро Панське, АР Крим), де розташований морський спеціалізований порт ПАТ «ДАТ «Чорноморнафтогаз», яке після окупації Криму та захоплення його майна було перейменоване у т.зв. «Державне унітарне підприємство Республіки Крим «Чорноморнафтогаз», на СПБУ «Крым-2», яка знаходиться за межами територіального моря України, у виключній (морській) економічній зоні України.

17 листопада 2020 року між прокурором відділу прокуратури АРК та Севастополя Світланою Яриш та підозрюваним було укладено угоду про визнання винуватості у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст.332-1 КК України.

9 лютого суд затвердив угоду, визнав моряка винним та призначив йому покарання у виді трьох років позбавлення волі, звільнивши його від відбування покарання з випробуванням з іспитовим строком на один рік. Суд також скасував арешт майна українця, накладений Херсонським міськсудом 9 жовтня 2020 року.

В рішенні суду не вказується ім’я підсудного. За даним Центру журналістських розслідувань, засудженим є громадянин України І.Я.Зварич.

Як повідомлялось, 5 жовтня 2020 року Главк СБУ в АРК за процесуального керівництва прокуратури АРК та Севастополя повідомив про підозру за фактом порушення порядку в’їзду/виїзду з/на тимчасово окуповану територію Криму громадянину України, помічнику капітана вкраденої в України бурової установки «Петро Годованець», яка незаконно добуває газ на континентальному шельфі України у Чорному морі. Херсонський міський суд ухвалою від 6 жовтня 2020 року застосував до І.Я.Зварича запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання.

Про те як Росія, незаконно захопивши флот ДАТ «Чорноморнафтогаз» в Криму, здійснює постійні спроби внести до міжнародних баз недостовірні реєстраційні дані на бурові платформи і інші судна української компанії щодо назви, судновласника і прапора країни, читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань«Флот «Чорноморнафтогазу»: як Росія плутає сліди своїх злочинів в Криму».

Нагадаємо:

  • Під час окупації  Криму РФ були захоплені і тепер використовуються значні активи ДАТ «Чорноморнафтогаз» на півострові та шельфі Чорного моря: 15 родовищ нафти і газу, 3 площі покладів вуглеводнів, Глібовське підземне газосховище, більш 1200 км магістральних газопроводів, 43 газорозподільні станції, 4 плавучі бурові установки, включаючи скандальні «вишки Бойка» – «Петро Годованець» і «Україна» («Незалежність»).