Україна в Генасамблеї ООН: РФ завезла в Крим своїх громадян, щоб зменшити частку етнічних українців і кримських татар – трансляція

Новини
Генеральна Асамблея ООН Фото: UN Photo/Manuel Elias

РФ в окупованому Криму прагне знищити самобутність українців і корінного населення півострова – кримських татар. Росія вже перекинула до Криму 500 тисяч своїх громадян, щоб зменшити частку етнічних українців і кримських татар. З початку його окупації вже змінилося 25% складу місцевого населення.

Про це заявив постійний представник України при ООН Сергій Кислиця під час дебатів щодо ситуації на тимчасово окупованих територіях України в Генеральній асамблеї ООН 23 лютого.

«Навіть під час пандемії COVID-19 і всупереч постанові Ради Безпеки 2532 (2020) окупуюча держава прагне знищити самобутність українців і корінного населення півострова – кримських татар. Поза всяким сумнівом, навмисно провокаційним є те, що ще більше громадян України були довільно заарештовані російською окупаційною владою напередодні сьогоднішніх дебатів. Україна вимагає від Росії припинити агресію, повернутися в рамки міжнародного права і піти з окупованих територій України. Ми закликаємо міжнародну спільноту посилити політичний та санкційний тиск на Росію, щоб змусити її звільнити утримувані в даний час українські території, звільнити військовополонених і політичних в’язнів і дотримуватися рішення міжнародних судів», – сказав Кислиця.

Постійний представник України при Організації Об’єднаних Націй Сергій Кислиця Фото: YouTube

За словами постпреда України в ООН, Росія буде нести повну відповідальність за всі злочини, вчинені проти України та інших країн, в які вона вторглася, і їх громадян.

У вівторок, 23 лютого, в Генасамблеї ООН проходять дебати щодо ситуації на тимчасово окупованих територіях України: в Криму та Донбасі. Згідно з порядком денним, опублікованому на сайті ООН, дебати почалися о 17:00 за Києвом.

Дані дебати проходять за ініціативою України.

Як повідомив постійний представник України при ООН Сергій Кислиця, одним з пунктів порядку стане обговорення доповіді по Донбасу. Україна підніме питання про незаконно організований Росією форум «Русский Донбасс».

Перед цим Міністерство закордонних справ України повідомляло, що планує винести на розгляд сесії Генеральної Асамблеї ООН інформацію про масові обшуки та затримання в Криму 17 лютого.

  • Генеральна асамблея ООН 16 грудня ухвалила оновлену резолюцію «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь, Україна». Положення документу суттєво посилені та відображають численні факти масових порушень прав людини на тимчасово окупованому півострові.
  • Документ констатує, вказав він, що РФ не виконує міжнародні зобов’язання у сфері прав людини та міжнародного гуманітарного права. Зазначається, що рівень дотримання прав людини в Криму після його окупації Росією значно знизився також через те, що РФ є учасницею меншої кількості відповідних міжнародних договорів, ніж Україна.
  • Також у резолюції Генасамблея ООН наголошує, що Росія використовує пандемію COVID-19 для запровадження невиправданих обмежувальних заходів на півострові, посилюючи репресії проти населення, зокрема шляхом залучення ФСБ.