Біля Офісу президента відбувається акція протесту через вирок Стерненку – трансляція

Новини
Стерненко
Фото: Бюро судової інформації

Біля Офісу президента в Києві відбувається акція протесту через вирок одеському активісту, колишньому лідеру місцевого осередку «Правого сектору» Сергію Стерненку.

Про це повідомляє Бюро судової інформації у Facebook.

«Під Офісом президента відбувається мітинг за звільнення Сергія Стерненка, якому Приморський районний суд Одеси призначив понад 7 років позбавлення волі. Аналогічні акції протесту відбуваються у двох десятках міст України. У Києві поліція перекрила доступ до ОП, до мітингарів застосовували перцевий газ», – повідомляє Бюро судової інформації.

«Під час протестів під Офісом президента через ув’язнення Сергія Стерненка до управління поліції забрали 17 людей. За фактом сутичок на вулиці Банковій у Києві розпочато кримінальне провадження», – повідомляє Нацполіція.

У Telegram-каналі Сергія Стерненка були анонсовані акції в 26-ти українських містах, зокрема в Києві, Харкові, Львові, Дніпрі, Івано-Франківську, Вінниці, Одесі, Запоріжжі, Кривому Розі, Житомирі, Мелітополі, Маріуполі та ін.

Крім того, протестні акції організували в Польщі (Варшава і Краків) та в Іспанії (Малага).

У Києві близько тисячі людей о 20:00 зібралися на протестну акцію під Офісом президента. На територію активістів поліцейські не пропустили. Кажуть, що через «брак місця для проведення акції». Мітинг триває біля воріт ОП, не дивлячись на це учасники протесту намагалися протиснутися до будівлі, пише hromadske.

Трансляцію також веде Радіо Свобода.

Приморський районний суд Одеси 23 лютого призначив колишньому лідеру місцевого осередку «Правого сектору» Сергію Стерненку та його сортанику Руслану Демчуку по 7 років і 3 місяці ув’язнення з конфіскацією половини майна у справі щодо нібито викрадення ексдепутата Комінтернівської райради Одеської області Сергія Щербича у 2015 році.

  • У 2015 році активіста та на той час лідера одеського осередку організації «Правий Сектор» Сергія Стерненка та іншого керівника організації Руслана Демчука затримали за підозрою у розбійному нападі та викраденні людини. Правоохоронці зазначали, що їх «жертвою» став депутат Комінтернівської районної ради Одеської області Сергій Щербич. Про це заявляв сам депутат, який начебто впізнав Стерненка та Демчука серед своїх викрадачів.
  • До того Щербич був керівником райорганізації проросійської партії «Родина» в Одесі. Пізніше – став членом партії мера Одеси Геннадія Труханова «Довіряй ділам».
  • Зазначалось, нібито невідомі викликали Сергія Щербича на зустріч, викрали, били та вимагали відмовитись від депутатства. Стерненко каже, що не знає, чи справді Щербича викрадали, однак свою причетність заперечує. Правоохоронці також закидали Стерненку викрадення депутата заради грошей.
  • Стерненку та Демчуку повідомили про підозру та за рішенням Приморського райсуду Одеси взяли під варту. 11 вересня 2015 року Апеляційний суд дозволив Стерненку і Демчуку вийти під заставу в розмірі 60 тисяч гривень. Гроші зібрали того ж дня й обидвох підозрюваних звільнили з-під варти.
  • Справа про викрадення депутата розтягнулась на понад 5 років, а за цей час, за словами активіста, 90% засідань не відбувались або через неявку потерпілого, або прокурора.
  • Сам Стерненко вважає обвинувачення проти нього сфабрикованими та каже, що вони ґрунтуються лише на заяві самого Щербича. До того ж колишнього депутата він називає «людиною Труханова» і заявляє, нібито тому він написав заяву про викрадення і напад.