США разом з Україною будуть протистояти агресії Росії – Байден

Новини
Президент США Джо Байден Фото: AP

Президент США Джо Байден заявив, що Сполучені Штати разом з Україною будуть протистояти агресивним діями Росії.

Про це йдеться в заяві Байдена в зв’язку з сьомою річницею вторгнення РФ в Україну, опублікованій 26 лютого на сайті Білого дому.

Американський президент нагадав, що сім років тому Росія порушила міжнародне право, норми, за якими сучасні країни взаємодіють один з одним, а також суверенітет і територіальну цілісність сусідньої України, коли вторглася до Криму.

«Сполучені Штати продовжують підтримувати Україну і її союзників і партнерів сьогодні, як і з самого початку цього конфлікту. У цю похмуру річницю ми підтверджуємо просту істину: Крим – це Україна», – заявив Байден.

Він також підкреслив, що США не визнають і ніколи не визнають спробу анексії півострова Росією.

«І ми будемо разом з Україною протистояти агресивним діям Росії. Ми продовжимо роботу щодо залучення Росії до відповідальності за її зловживання і агресію в Україні», – зазначив президент.

Він додав, що США продовжать шанувати мужність і надію учасників Революції Гідності, в ході якої «український народ зіткнувся з вогнем снайперів і озброєних спецназівців на Майдані і вимагав нового початку для своєї країни».

«Сполучені Штати як і раніше вірять у обіцянки України, і ми підтримуємо всіх, хто прагне до мирного, демократичного і процвітаючого майбутнього своєї країни», – зазначив Байден.

Як повідомлялось, Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що Сполучені Штати ніколи не визнають незаконну анексію Криму Росією та заклика її повернути Україні повний контроль над півостровом. Американські санкції проти РФ у відповідь на її агресію на сході України та захоплення Криму залишатимуться чинними, доки Росія не змінить курс.

Нагадаємо:

  • 26 лютого 2014 року біля кримського парламенту відбулися два мітинги – за збереження територіальної цілісності України, організований Меджлісом кримськотатарського народу, і сепаратистський мітинг прихильників «Русского единства». Організаторами заходів виступили голова Меджлісу Рефат Чубаров і лідер «Русского единства» Сергій Аксенов. Тоді в результаті тисняви і сутичок двоє людей загинули.
  • 27 лютого 2014 року будівлі ВР і Радміну АРК були захоплені озброєними російськими спецназівцями без розпізнавальних знаків. В цей же день над будівлями були підняті російські прапори. Також перекинуті з Росії військові без розпізнавальних знаків окупували весь Крим, поставивши блокпости на в’їздах і зайнявши аеропорт.
  • 16 березня 2014 року в Криму і Севастополі пройшов незаконний «референдум», за результатами якого 96,77% виборців республіки і 95,6% виборців Севастополя нібито проголосували за приєднання Криму до Росії.