В Україні виявлятимуть осіб з подвійним громадянством – рішення РНБО

Новини
паспортов
Фото: Reuters

Кабінет Міністрів України за дорученням РНБО має розробити проєкт закону з виявлення громадян України, які мають також громадянство інших країн, а українцям, що працюють у центральних органах влади, доведеться відмовитися від подвійного громадянства.

Про це повідомив секретар РНБО Олексій Данилов, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на трансляцію Офісу президента.

Керівники центральних органів влади та силових відомств не повинні мати подвійного громадянства, вважає Олексій Данилов. 

«Ми рухаємося в напрямку цивілізованих країн, які дозволяють подвійне громадянство. Але для нашої країни є певні виклики, пов’язані з тим, що, на жаль, Росія використала цей інструмент, коли в нас керівник СБУ, міністр внутрішніх справ, міністр оборони, керівник Генерального штабу були громадянами РФ», – сказав секретар РНБО.

За його словами, відповідне доручення дано Кабміну України, який має протягом двох місяців розробити законопроєкт з виявлення осіб, які мають подвійне громадянство

Водночас, завірив Данилов, мешканцям окупованих територій через отримання окупаційних російських паспортів нічого не загрожує:

«Ті люди, які сьогодні примусово отримують громадянство на окупованих територіях Криму і на окупованих частинах Донецької і Луганської областей – ми вважаємо, що вони отримують, так би мовити, аусвайси, які дають їм можливість жити на тих територіях. Коли вони будуть звільнені, я думаю, що вони всі відмовляться від цих папірців, які їм сьогодні там надають», – сказав Данилов.

Він зазначив, що чинне законодавство вимагає від українського громадянина відмовитися від громадянства іншої країни, якщо той має намір отримати депутатський мандат або працювати у центральних органах виконавчої влади. 

Данилов порадив представникам влади, які мають громадянство іншої країни, найближчим часом відмовитися від нього. 

За словами секретаря РНБО, виявленням подвійного громадянства займатиметься візначений орган, який вестиме моніторинг. 

«Ми запровадимо багаторівневу систему верифікації цього питання», – додав Данілов.