Степанов розповів, кому віддадуть «зайві» дози вакцини від COVID-19

Новини
Вакцина проти COVID-19 на пакувальному заводі компанії Sinovac Research and Development в ПекініФото: Сіньхуа

У разі, якщо під час вакцинації від COVID-19 медпрацівників будуть залишатися невикористані дози, щеплення робитимуть людям, які мають його отримати на інших етапах.

Про це сказав міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

«Флакон розрахований на 10 доз. В усіх країнах світу виникає ситуація, коли дози залишаються (після відкриття одного флакону — ред.). Ми знайшли рішення цього питання, щоб не залишалося жодної дози вакцини, щоб не треба було її утилізувати. В тому числі ми будемо додавати з інших етапів людей, коли будемо бачити що кількість медичних працівників не кратна 10, тобто будуть залишки вакцини», – сказав Степанов.

За його словами, медичні працівники не відмовляються від щеплення проти COVID-19, просто багато з них вже перехворіли на коронавірусну хворобу і можуть пройти вакцинації пізніше.

Також міністр нагадав, що побічні ефекти можуть виникнути у невеликої кількості людей при будь-якій вакцинації. Найпоширенішими з них можуть бути підвищення температури, почервоніння місця де безпосередньо вводився імунобіологічний препарат. В деяких випадках можлива алергічна реакція на окремі компоненти вакцини.

«Якщо ми порівняємо користь від вакцинації та ризик побічних ефектів, то зрозуміло, що користь набагато більша – ти захищаєшся від смертельної хвороби. Якщо вакцинувався, то або точно не захворієш, або матимеш легкий перебіг хвороби. Але точно не потрапиш у реанімацію, не матимеш важких наслідків, і точно будеш живий. Користь очевидна», – сказав Степанов.

1 березня в Україні відкрили запис на безкоштовну вакцинацію від коронавірусу.

  • 24 лютого в Україні стартувала вакцинація від коронавируса препаратом CoviShield, який виготовляють в Індії за ліцензією британських розробників – Оксфордського університету і AstraZeneca.
  • В першу хвилю вакцинації потрапили медики і лікарі, задіяні в боротьбі з пандемією COVID-19, і військовослужбовці операції Об’єднаних сил на Донбасі.
  • За даними Міністерства охорони здоров’я, в період з 24 по 28 лютого в Україні щеплення зробили понад трьом тисячам осіб.