США ввели санкції щодо семи російських силовиків і чиновників – список

Новини
санкции
Колаж: Канал 24

США ввели санкції щодо семи російських чиновників у зв’язку з отруєнням російського опозиціонера Олексія Навального – серед них глави ФСВП і ФСБ. Їм не можна мати власність на території США, а громадянам Сполучених Штатів заборонено здійснювати з ними будь-які операції – вони ризикують теж потрапити під санкції.

Про це повідомляє Мінфін США.

Санкції запровадили щодо:

директора ФСБ Росії Олександра Бортнікова;
голови управління адміністрації президента з внутрішньої політики Росії Андрія Ярина;
першого заступника керівника адміністрації президента Росії Сергія Кирієнка;
заступників міністра оборони Росії Олексія Криворучко і Павла Попова;
глави ФСВП Росії Олександра Калашникова;
генпрокурора Росії Ігоря Краснова.

І трьох організацій:

27-й науковий центр Міноборони;
33-й центральний НДІ Міноборони;
НДІ органічної хімії і технології (ДержНДІОХТу).

Суд в Москві замінив російському опозиціонеру Олексію Навальному умовний термін в 3,5 року на такий же реальний по справі «Ів Роше». При цьому від терміну відняли понад 10 місяців, які політик провів під домашнім арештом. Це означає, що Навальний повинен провести в колонії приблизно 2 роки й 7 місяців. Суд ухвалив відправлення Навального у колонію загального режиму.

Сполучені Штати приєднуються до Європейського Союзу засуджуючи та реагуючи на використання Російською Федерацією хімічної зброї при спробі вбивства російського опозиціонера Олексія Навального у серпні 2020 року і його подальше ув’язнення у січні 2021 року. Ми поділяємо занепокоєння ЄС посиленням авторитаризму Росії та вітаємо рішучість ЄС запровадити санкції проти Росії в рамках нового режиму запровадження санкцій через порушення прав людини. 

Американський уряд використав свої повноваження, щоб надіслати чіткий сигнал про те, що застосування Росією хімічної зброї та порушення прав людини має серйозні наслідки. Будь-яке використання хімічної зброї є неприйнятним і суперечить міжнародним нормам. 

Сполучені Штати послідовно характеризують судовий наступ на пана Навального як політично вмотивований – оцінка, яку поділяють наші партнери із «Великої Сімки» (G7) і Європейський суд із прав людини. Ми повторюємо наш заклик до російського уряду негайно і без застережень звільнити пана Навального. 

Сьогоднішніми діями Державний департамент США, відповідно до Закону США 1991 року про контроль за хімічною та біологічною зброєю і запобігання війни з їх використанням, розширить чинні санкції, вперше застосовані проти Росії після нападу на Сергія Скрипаля із застосуванням хімічної зброї у 2018 році у Великобританії, цього тижня три роки тому. Державний департамент США також вживає заходи, згідно з Указом Президента США № 13382, спрямовані проти розповсюджувачів зброї масового знищення, а також Закон США про протидію противникам Америки за допомогою санкцій (CAATSA) проти багатьох російських фізичних та юридичних осіб, пов’язаних з програмою хімічної зброї Російської Федерації, її оборонним сектором і розвідкою. Крім того, Держдепартамент внесе зміни до розділу 126.1 правил міжнародної торгівлі зброєю, включивши Росію до списку країн, на яких поширюється заборона на експорт оборонних виробів та оборонних послуг, за певними винятками щодо експорту товарів і послуг до Росії, пов’язаних з програмами космічної співпраці уряду США. Однак експорт товарів та послуг, пов’язаних з комерційною космічною співпрацею, буде обмежений після шестимісячного перехідного періоду. 

Міністерство фінансів США запроваджує санкції проти сімох російських урядовців, проти п’ятьох з яких ЄС і Великобританія раніше запровадили санкції за їхню роль в отруєнні Навального, і двох, проти яких ЄС запровадив санкції у відповідь на арешт і ув’язнення пана Навального. Міністерство торгівлі США додає 14 юридичних осіб до санкційного переліку через їх діяльність із поширення і підтримки російських програм зброї масового знищення та хімічної зброї», – йдеться в повідомленні.

Україна вітає рішення США ввести санкції проти ряду російських чиновників, заявив прес-секретар Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко.

«Україна вітає рішення США ввести санкції проти ряду російських чиновників і установ, причетних до отруєння Навального. Росія повинна бути швидко і рішуче притягнута до відповідальності за грубі порушення прав людини, в тому числі на окупованих нею частинах території України», – написав Ніколенко.

Детально про те, як санкції США, ЄС і України впливають на сектори економіки окупованого РФ Криму і які схеми їх обходу придумали росіяни, читайте і дивіться в матеріалах спецпроекту Центру журналістських розслідувань «Як працюють кримські санкції».