Перший ракетний катер для ВМСУ закладуть у Великій Британії на початку 2022 року

Новини
Один з проектів ракетного катера, який за даними видання «Мілітарний» Великобританія пропонує для ВМСУ Фото: ARES

Перший ракетний катер, спроєктований у Великій Британії для Військово-Морських Сил Збройних Сил України, закладуть на початку 2022 року. Роботи відбуваються у рамках підписаного раніше меморандуму між Об’єднаним Королівством і Україною про переоснащення ВМСУ.

Про це повідомив аташе з питань оборони посольства Великої Британії Тім Вудз в інтерв’ю виданню «День».

Він зазначив, що зараз дві великі британські компанії вивчають, який проєкт ракетних катерів буде кращим для українських ВМС.

«Ці ракетні катери проектуються спеціально для України, тому вони будуть оригінальними і матимуть довжину орієнтовно від 50 до 65 метрів, що забезпечуватиме швидкість у 40 вузлів. І на них планується встановити артилерійські системи та ракети. Це залежить, зокрема, від того, які ракети потрібно. А це можуть бути ракети малої або великої дальності. Саме це питання саме зараз розглядають британські компанії. Але це будуть ракети нового класу, спроектовані спеціально для України британською промисловістю», – сказав Вудз.

Він зазначив, що перші чотири катери будуть побудовані у Великій Британії, а українські суднобудівники зможуть спостерігати за процесом будівництва, навчатися і тренуватися.

«А друга частина – чотири ракетні катери – будуватимуться в Україні. І це буде чудово для українського кораблебудування і також для ВМС, бо ви отримаєте ці спроможності тут, в Україні. Інша опція, яку ми вивчаємо, яка ще не сформалізована, це – спільне проєктування бойових кораблів британської промисловості з українським проєктним бюро у Миколаєві», – додав британський аташе.

Він також назвав часові рамки, коли має бути закладено перший катер та збудована вся серія з 8 кораблів для ВМСУ.

«Я сподіваюсь, що будівництво першого корабля розпочнеться на початку наступного року. Це досить швидко, починаючи від дизайну і початку виробництва … Наше початкове бачення полягає в тому, що всі вісім ракетних катерів буде збудовано чи перебуватиме у процесі будівництва до 2024 року. Що є досить швидко. Думаю, попри затримки з початком будівництва ми побачимо ці кораблі в Чорному морі вже у 2025 році з українськими моряками на борту», – заявив Вудз.

Нагадаємо:

  • Велика Британія та Україна домовилися про спільне виробництво ракетних катерів для українських Військово-Морських Сил. 7 жовтня міністр оборони України Андрій Таран і державний секретар із питань оборони Великої Британії та Північної Ірландії Бен Воллес підписали Меморандум про посилення співпраці між Україною та Сполученим Королівством Великої Британії та Північної Ірландії у військовій і військово-технічній сферах. Документ було підписано в присутності Володимира Зеленського, який перебував з офіційним візитом у Великій Британії.
  • За інформацією Офісу президента, документ передбачає, що Велика Британія допоможе переоснастити Військово-Морські Сили України сучасними ракетними катерами, які сумісні зі стандартами НАТО і будуть здатні закрити потребу в кораблях такого класу в Чорному та Азовському морях. Для фінансування цих робіт уряд Великої Британії надасть позику на десять років на суму до 1,25 млрд британських фунтів. Україна матиме можливість спостерігати та навчатися під час побудови перших кораблів у Британії паралельно з модернізацією власного суднобудування, яке забезпечить будівництво наступних кораблів вже в Україні. Кошти підуть також на будівництво портової інфраструктури для базування кораблів в Очакові.