До схваленої РНБО стратегії деокупації Криму не включена низка принципових позицій Меджлісу – Чубаров

Новини
Рефат Чубаров, голова Меджлісу кримськотатарського народу Фото: investigator.org.ua

Глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров привітав схвалення Радою національної безпеки і оборони України (РНБО) Стратегії деокупації та реінтеграції тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та Севастополя, однак зазначив, що до документу не включена низка принципових пропозицій Меджлісу, що стосуються права на самовизначення кримськотатарського народу на своїй Батьківщині і визначення статусу Криму як національно-територіальної автономії.

Про це Рефат Чубаров написав на своїй сторінці у Facebook.

Він зазначив, що Меджліс був залучений до участі в обговоренні первісного тексту публічної частини Стратегії, на яку він направив свої пропозиції і зауваження. Частина з них була врахована, і вони відображені у схваленому РНБО тексті.

«Але (як завжди виникає це багатозначне українське «але»), низка принципових пропозицій Меджлісу кримськотатарського народу, які, на наше переконання, обов’язково мали б бути включені до переліку завдань державної політики, спрямованих на забезпечення деокупації тимчасово окупованій території України та її безпечної інтеграції, до схваленого тексту Стратегії не ввійшли», – написав голова Меджлісу.

За його словами, представники Меджлісу пропонували включити до переліку завдань Стратегії пункт «захист та реалізація невід’ємного права на самовизначення кримськотатарського народу у складі суверенної і незалежної Української держави».

«Або, скажемо, до розділу «Пріоритетні напрями», де говориться про передумови реінтеграції тимчасово окупованої території, ми пропонували записати «визначення статусу Криму як національно-територіальної автономії, що утворюється у межах Кримського півострова на основі реалізації кримськотатарським народом як корінним народом України свого права на самовизначення, та яка є невіддільною складовою України, що здійснює повноваження визначені Конституцією України». Ці та інші пропозиції Меджлісу кримськотатарського народу були знову Мустафа Аг’а (національний лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв – ред.) та мною озвучені на засіданні РНБОУ», – додав Чубаров.

Він також зазначив, що секретар РНБО Олексій Данилов зауважив, що «всі висловлені нами пропозиції можуть бути деталізовані і взяті в роботу при розробці Кабінетом міністрів України плану заходів щодо реалізації Стратегії деокупації Криму».

Голова Меджлісу нагадав, що міжнародні партнери України особливу увагу приділяють суті документів, прийнятих органами державної влади.

«Прикро, що у прийнятій Стратегії деокупації і реінтеграції окупованої території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя наші міжнародні партнери поки що не знайдуть чіткої відповіді на питання про те, яким буде статус Криму після відновлення державного суверенітету України над Кримським півостровом? І наскільки цей статус дозволить забезпечити державні гарантії збереження і розвитку на своїй землі корінного кримськотатарського народу? Поки що РНБО України відповідальним за ці питання назвала Кабінет Міністрів України, доручивши йому розробити план заходів щодо реалізації затвердженої Стратегії», – написав Чубаров.

Нагадаємо:

  • 11 березня 2021 року РНБО прийняла проект «Стратегії деокупації і реінтеграції тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополь». Секретар РНБО Олексій Данилов зазначив, що це перший фундаментальний документ з часів окупації Кримського півострова Росією, «який дає чіткий дороговказ, яким чином ми будемо рухатися до деокупації Криму». Метою Стратегії є створення умов для деокупації і безпечної реінтеграції АР Крим та Севастополя, нейтралізації загроз національній і міжнародній безпеці, забезпечення прав і свобод людини.