У Радбезі ООН обговорюють ситуацію в окупованому Криму (трансляція)

Новини
Совет Безопасности ООН Фото: un.org

Представники країн-членів Радбезу ООН 12 березня проводять неформальне віртуальне засідання у форматі «Арріа» «Крим: сім років порушень суверенітету і територіальної цілісності України», в ході якого обговорюється ситуація в незаконно окупованому Росією Криму.

За інформацією постійного представництва України при ООН, засідання скликали спільно з Україною Велика Британія, Естонія, Ірландія, Норвегія, США і Франція.

Співорганізаторами цього заходу стали понад двадцять країн-членів ООН з різних регіонів світу.

В ході засідання з брифінгами виступлять помічниця Генсекретаря ООН з прав людини Ілзе Брандс Кехріс, президент Potomac Foundation Філіп Карбер, а також координатор Медійної ініціативи за права людини Марія Томак.

«Захід має на меті посилити увагу Ради Безпеки ООН та міжнародного співтовариства до грубого порушення Росією міжнародного права та спроб легітимізувати анексію Криму. Учасники засідання обговорять триваючу масштабну мілітаризацію Криму та регіону Чорного і Азовського морів, порушення прав людини, погіршення економічної та екологічної ситуації на Кримському півострові», – йдеться в повідомленні

У представництві України в ООН нагадали, що засідання у форматі «Арріа» щодо тимчасової окупації Криму є щорічним заходом, який проводить Україна разом з партнерами для привернення уваги до трагічних подій лютого-березня 2014 року.

Нагадаємо:

  • 16 грудня 2020 року Генеральна асамблея ООН ухвалила оновлену резолюцію «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь, Україна». Положення документу суттєво посилені та відображають численні факти масових порушень прав людини на тимчасово окупованому півострові.
  • 23 лютого 2021 року в.о. постійного представника США в ООН Річард Міллс закликав членів організації проголосувати за резолюції, що привертають увагу до ситуації з правами людини і мілітаризації Криму, яка, за його словами, є серйозною і зростаючою загрозою для загальної безпеки.