Крим – це Україна! Російським окупантам нагадали про незаконний «референдум» у Криму

Новини

Служба безпеки України нагадала російським окупантам про незаконний «референдум» у Криму 16 березня 2014 року і про те, що Крим – це Україна!

«Кримський «референдум» під дулами автоматів став волевиявленням російських окупантів, але не українського народу. 16 березня 2014 року весь світ був свідком злочину, за який РФ обов’язково доведеться відповідати. Бо Крим — це Україна!», – йдеться в повідомленні прес-служби СБУ.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на неформальному засіданні Ради Безпеки ООН за формулою Арріа «Крим: 7 років порушень суверенітету та територіальної цілісності України» нагадав, що у 2014 році реакція з боку ООН і міжнародної спільноти на початок російської агресії проти України була недостатньо ефективною і не змогла зупинити її подальше розгортання.

“Збройна агресія Росії проти України спричинила глибоку кризу у міжнародній політиці та підірвала авторитет міжнародних організацій. Настав час підвищити ефективність спільних зусиль задля деокупації Криму”, – наголосив він.

Міністр нагадав про створення Кримської платформи та запросив всі країни-члени ООН долучитися до неї: “Цей міжнародний механізм надає стратегічне бачення деокупації Криму та консолідує навколо цієї мети всі міжнародні зусилля на міжурядовому, парламентському та експертному рівнях”.

Глава МЗС перелічив порушення Росією міжнародного гуманітарного права та масштабні порушення прав людини, що тривають на півострові, зокрема зміну окупаційною владою демографічного складу населення Криму. Учасники окремо обговорили триваючу масштабну мілітаризацію Росією Криму та загалом регіону Чорного і Азовського морів, подальші порушення прав людини, погіршення економічної та екологічної ситуації на Кримському півострові.

“За 7 років російська військова присутність на півострові зросла більш ніж удвічі”, – зазначив міністр.

Учасники одноголосно засудили окупацію Росією Криму, грубі порушення нею міжнародного права і наголосили, що спроби РФ легітимізувати анексію українського півострова не матимуть успіху.

Детальніше про реакцію Кремля і його кримських прибічників на створення Кримської платформи – міжнародного майданчика по деокупації Криму – дивіться у відеоблозі Валентини Самар Кримська платформа: чому так біситься Росія?

Нагадаємо:

  • 26 лютого 2014 року біля кримського парламенту відбулися два мітинги – за збереження територіальної цілісності України, організований Меджлісом кримськотатарського народу, і сепаратистський мітинг прихильників «Русского единства». Організаторами заходів виступили голова Меджлісу Рефат Чубаров і лідер «Русского единства» Сергій Аксенов. Тоді в результаті тисняви і сутичок двоє людей загинули.
  • 27 лютого 2014 року будівлі ВР і Радміну АРК були захоплені озброєними російськими спецназівцями без розпізнавальних знаків. В цей же день над будівлями були підняті російські прапори. Також перекинуті з Росії військові без розпізнавальних знаків окупували весь Крим, поставивши блокпости на в’їздах і зайнявши аеропорт.
  • 16 березня 2014 року в Криму і Севастополі пройшов незаконний «референдум», за результатами якого 96,77% виборців республіки і 95,6% виборців Севастополя нібито проголосували за приєднання Криму до Росії.