Суд у РФ на два місяці заарештував учасника акції до дня народження Тараса Шевченка в Сімферополі

Новини
Владислав Єсипенко, фото: РИА Новости

ФСБ оприлюднила відео затримання громадянина РФ, який нібито працює на спецслужби України, в його машині знайшли «саморобну бомбу». Про затримання ЗМІ повідомляли ще 12 березня: співробітники ФСБ затримали двох учасників акції до дня народження Тараса Шевченка, що відбулася в Сімферополі 9 березня. Мешканка Алушти Єлизавета Павленко і уродженець Кривого Рогу Владислав Єсипенко, які покладали квіти до пам’ятника Шевченку, перестали виходити на зв’язок увечері 10 березня. Проти Єсипенко завели кримінальну справу. Суд заарештував його на два місяці.

За інформацією ФСБ, силовики затримали Владислава Єсипенко, 1969 року народження, щоб запобігти «підривні акції» в інтересах української сторони.

«На кадрах ФСБ оперативники блокують машину росіянина на узбіччі кримської автотраси і укладають його на землю обличчям вниз. На записі видно розкладені в салоні автомобіля бомба, прапорець, що символізує прапори України і Євросоюзу, ніж, смартфон і кнопковий мобільний телефон», – пишуть ЗМІ.

«Зазначений громадянин здійснював фото- і відеофіксацію місцевості, об’єктів життєзабезпечення і місць масового перебування людей на території Республіки Крим», – сказано в повідомленні.

«Як розповів Єсипенко, цю інформацію він збирав за завданням «офіцера діючого резерву 8-го відділу 5-го департаменту СЗР України – полковника Кравчука В. А.». Український військовий порадив йому тримати в автомобілі саморобну бомбу для «власної безпеки».

Єлизавету Павленко відвезли додому в Алушту, де був проведений обшук, який тривав понад вісім годин. У неї вилучили техніку та особисті речі. Станом на ранок 12 березня вона перебуває вдома.

Владислава Єсипенко відвезли в невідомому напрямку. Станом на ранок 12 березня стало відомо, що він знаходиться в ІТТ Сімферополя.

Як повідомила Крим.Реалії дружина Владислава Єсипенко Катерина, йому інкримінують ч.1. ст.223.1 Кримінального кодексу РФ (незаконні виготовлення, переробка або ремонт вогнепальної зброї, його основних частин (за винятком вогнепальної зброї обмеженого ураження), а так само незаконне виготовлення боєприпасів). Санкція даної статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до п’яти років. Йому було обрано запобіжний захід у вигляді арешту до 11 травня.

Цю інформацію Катерині Єсипенко повідомив кримський адвокат Еміль Курбедінов, з яким вона уклала угоду.

  • ФСБ РФ заявила про затримання в Криму «української розвідувально-диверсійної групи», в яку входила російська військовослужбовець, підозрювана у видачі державної таємниці. Громадянці РФ обрано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту, а громадянин України поміщений під варту.