У Раді зареєстрований законопроєкт про денонсування Харківських угод

Новини
Голосування за ратифікацію Харківських угод у Верховній Раді, 27.04.2010 Фото: УНІАН

У Верховній Раді зареєстрований проєкт закону про денонсування Харківських угод. За даними сайту, документ зареєстрували 12 березня, 16 березня його надали на ознайомлення.

Законопроєкт ініціювали двоє народних депутатів від «Слуги нроду» – Олег Дунда та Олександр Аліксійчук.

«Угоду між Україною та Російською Федерацією з питань перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України, підписану 21 квітня 2010 року в місті Харкові, та ратифіковану Верховною Радою України 27 квітня 2010 року, денонсувати», – йдеться в документі.

Автори в супровідній записці пояснюють свою пропозицію тим, що Харківські угоди формально обґрунтовані знижкою на природній газ від Росії, але на практиці Україна її не отримала.

«На практиці жодних знижок надано не було. Навпаки, Російська Федерація спочатку штучно створювала та накопичувала борг України перед нею за поставку природнього газу, а потім в рахунок його погашення, у тому числі шляхом нібито надання знижки, фактично безоплатно розташовувала на території України свій флот. Внаслідок цього вже у 2014 році військовослужбовці Чорноморського флоту РФ у взаємодії з іншими російськими підрозділами здійснили військову окупацію та подальшу анексію Автономної Республіки Крим», – йдетьсяв тексті.

Слідчі Головного слідчого управління СБУ провели обшуки в адміністративних будівлях органів влади, які були залучені до підготовки та ратифікації Харківських угод.

Головне слідче управління СБУ розпочало досудове розслідування за фактом вчинення державної зради в період з 2008 по 2010 роки щодо підписання та ратифікації Харківських угод, за якими термін базування Чорноморського флоту РФ у Криму був подовжений з 2017 до 2042 року. Секретар РНБО Олексій Данілов зазначив, що спецслужба допитає всіх нардепів, які мали відношення до голосування за ратифікацію угод.

Нагадаємо:

  • 11 березня 2021 року РНБО ухвалила рішення доручити СБУ з’ясувати обставини ратифікації Верховною Радою 27 квітня 2010 року угод між Україною і Росією про продовження термінів базування Чорноморського флоту РФ в Криму з 2017 до 2042 року з автоматичним продовженням на 5 років, якщо жодна зі сторін не висловить заперечення.
  • 21 квітня 2010 року між президентами України та РФ Віктором Януковичем і Дмитром Медведєвим пройшли важливі переговори з широкого кола питань українсько-російських відносин, в тому числі про політичну взаємодію, про економіку, про гуманітарні питання. Головними підсумками стали домовленості з питань перебування Чорноморського флоту РФ на території України і зниження ціни на російський газ для України на 30%, але не більше ніж на $100 за тисячу кубометрів. Зобов’язання отримали назву Харківські угоди – угоди між РФ і Україною з питань перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України.