Зеленський ввів в дію санкції щодо «дочок» двох російських банків

Новини
Президент України Володимир Зеленський Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський ввів в дію рішення РНБО від 11 березня про застосування санкцій щодо АО «Сбербанк» і ПАТ «Промінвестбанк», які належать російським банкам – «Сбербанку России» и «Внешэкономбанку».

Обмеження введено з метою запобігання виведення за межі України капіталу на користь пов’язаних з банком осіб.

Відповідний указ №107/2021 підписаний президентом 19 березня.

«Згідно зі статтею 107 Конституції України постановляю:

1. Ввести в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 11 березня 2021 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)».

2. Контроль за виконанням рішення Ради національної безпеки і оборони України, введеного в дію цього указу, покласти на секретаря РНБОУ», – йдеться в документі.

Цей указ набирає чинності з дня його опублікування.

Нагадаємо:

  • У 2015 році «Сбербанк России» перейменував свою українську «дочку» в «Сбербанк». Через це 15 січня 2016 року український Ощадбанк подав позов до ПАТ «Сбербанк», в якому просив Господарський суд Києва заборонити незаконно використовувати товарний знак за зареєстрованим свідченням №82116 від 10.09.2007 на торгівельну марку «Сбербанк».
  • Російський Ощадбанк подав позов у ​​відповідь, яким намагався позбавити Ощадбанк права на ТМ «Сбербанк». 10 серпня 2016 року Господарський суд Києва виніс рішення про визнання свідоцтва на знак для товарів і послуг «Сбербанк», власником якого є Ощадбанк, недійсним. Банк оскаржив це рішення в апеляційному порядку.
  • Представники російського «Сбербанка» переконували суд в тому, що реєстрація Ощадбанком торгової марки «Сбербанк» на території України порушила права російського банку. 10 серпня 2020 року Північний апеляційний госпсуд у Києві став на сторону Ощадбанку.