46 країн закликали РФ припинити окупацію Криму у річницю резолюції Генасамблеї ООН про невизнання анексії півострова

Новини
Генеральна Асамблея ООН Фото: Facebook Emine Dzheppar

В ООН 46 країн закликали Росію припинити незаконну окупацію Криму та підтримали ініціативу України щодо створення міжнародної Кримської платформи з нагоди сьомої річниці ухвалення Генеральною Асамблеєю ООН резолюції 68/262 «Територіальна цілісність України», в якій йшлося про невизнання спроби анексії півострова.

Відповідний текст спільної заяви країн-членів ООН оприлюднило міністерство закордонних справ України.

«У черговий раз ми закликаємо Російську Федерацію негайно припинити окупацію нею Автономної Республіки Крим та міста Севастополь і повністю виконати відповідні резолюції Генеральної Асамблеї ООН щодо ситуації в Криму. Ми вітаємо в принциповому плані ініціативу України щодо створення Міжнародної кримської платформи для консолідації зусиль світової спільноти щодо Криму», – наголошується в документі.

Автори заяви нагадали, що 27 березня 2014 року Генасамблея ООН переважною більшістю голосів держав-членів ООН схвалила резолюцію 68/262, в якій міжнародна спільнота підтвердила, «чітко та на повний голос, свою повну відданість суверенітету, політичній незалежності, єдності та територіальній цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах».

«Незважаючи на чіткі вимоги Генеральної Асамблеї, Російська Федерація не зупинила свою тимчасову окупацію Криму. Навпаки, вона продовжує зухвалі порушення та зловживання в галузі прав людини, а також нарощування військового потенціалу на півострові», – йдеться у заяві.

Ці дії РФ, які підривають суверенітет і територіальну цілісність України, зловживання і порушення нею прав людини осіб, що належать до етнічних та релігійних меншин на півострові та всіх інших, хто виступає проти російської окупації, спонукали Генасамблею ухвалити кілька резолюцій із засудженням тимчасової окупації Криму та закликом до Росії як держави-окупанта виконувати всі свої зобов’язання відповідно до чинного міжнародного права.

«Дії Росії викликали занепокоєння у всьому світі, вони суперечать міжнародному праву, включно зі Статутом ООН, а також йдуть врозріз з Гельсінським заключним актом, міжнародним гуманітарним правом і правом у галузі прав людини. Намагання Росії узаконити спробу анексії Криму не є і не будуть визнані», – наголошується в заяві.

Крім того, в документі засуджуються дії РФ в окремих районах Донецької та Луганської областей. Окремо відзначено, що Росія є стороною конфлікту на Сході України, а не її посередником.

Із заявою виступили: Австралія, Австрія, Албанія, Бельгія, Греція, Грузія, Данія, Естонія Ірландія, Ісландія, Іспанія, Італія, Канада, Ліхтенштейн, Монако, Нідерланди, Коста Ріка, Латвія, Литва, Люксембург, Нова Зеландія, Норвегія, Португалія, Болгарія, Кіпр, Мальта, Маршаллові Острови, Молдова, Північна Македонія, Польща, Словенія, Хорватія, Румунія, Словаччина, Великобританія, США, Туреччина, Україна, Мікронезія, Фінляндія, Франція, ФРН, Чехія, Чорногорія, Швеція, Японія.

Нагадаємо: