РФ планує ескалацію на Донбасі з можливим просуванням військ углиб України – ГУР Міноборони

Новини
Фото: Міноборони України

Російська Федерація завершує підготовку комплексу заходів для провокації українських військових у відповідь на ворожі дії уздовж лінії зіткнення в Донбасі. Росія може почати наступ вглиб території України.

Про це заявило Головне управління розвідки Міноборони України.

У Росії планують розширити військову присутність на території так званих «ДНР» і «ЛНР» шляхом введення своїх регулярних військових підрозділів, мотивуючи цим «необхідність захисту російських громадян в ОРДЛО».

«Крім того, не виключається спроба просування російських окупаційних військ углиб території України», – заявили в розвідці.

При цьому Москва доручила російським дипломатичним представництвам у світі та ЗМІ приготуватися до «висвітлення та роз’яснення» світовій спільноті інформації про нібито агресивних діях України й «миротворчих» заходів Росії у відповідь на це.

У Пентагоні обізнані про скупчення російських військ на кордоні з Україною, це питання США обговорюють із союзниками по НАТО, заявив прес-секретар Пентагону Джон Кірбі.

Джон Кірбі

«Ми стурбовані нещодавньої ескалацією російської агресії на сході України, включаючи порушення режиму припинення вогню в липні 2020 року, загибель чотирьох і поранення ще двох українських військових 26 березня. Крім того, нам відомі повідомлення українських військових про пересування російських військ на кордонах України», – пояснив Кірбі.

За його словами, дестабілізуючі дії Росії підривають наміри по деескалації, які були досягнуті завдяки угоді за посередництва ОБСЄ ще в липні минулого року.

Кірбі також сказав, що США обговорюють із союзниками по НАТО побоювання з приводу зростання напруженості і порушень режиму припинення вогню, а також регіональної напруженості.

Європейське командування збройних сил США підвищило рівень боєготовності армії до максимально можливого через агресію РФ в Україні.

Міноборони Російської Федерації почало «контрольну перевірку військ» Південного військового округу, який, зокрема, націлений для дій проти України спільно із підрозділами Західного військового округу.

В рамках масштабного командно-штабного навчання на територію окупованого Криму з РФ перекинули 350 військовослужбовців, бойові машини, літаки Іл-76МД військово-транспортної авіації російських військово-космічних сил. У Міноборони РФ повідомляли про масштабне командно-штабному навчанні ВДВ в Криму, яке стартувало на полігоні «Опук» 16 березня.

  • Верховна Рада вимагає від Російської Федерації негайно припинити бойові дії на Донбасі і неухильно дотримуватися режиму припинення вогню. За постанову №5312 у зв’язку з ескалацією російсько-українського збройного конфлікту проголосували 308 народних депутатів. Верховна Рада «вимагає від Російської Федерації негайно припинити бойові дії і неухильно дотримуватися режиму припинення вогню, повністю виконати свої міжнародні зобов’язання і вивести з України свою армію, найманців, збройні формування, які вона очолює, забезпечує та фінансує».
  • Народні депутати закликали «парламенти іноземних держав і міжнародні парламентські організації засудити агресивну політику Російської Федерації стосовно України, зокрема останню хвилю ескалації в зоні конфлікту». Парламентарії також закликають світову спільноту продовжити й посилити міжнародний політичний та економічний тиск на РФ із метою припинення агресії, виводу іноземних військ та озброєння з території України, повного відновлення суверенітету й територіальної цілісності України в міжнародно визнаних кордонах.