Україна запросила НАТО на спільні військові навчання

Новини
НАТО

Українська сторона запропонувала провести спільні військові навчання з Північноатлантичним альянсом у відповідь на нарощування російських військ біля українського кордону.

Як повідомила прес-служба Офісу президента, про це заявив заступник керівника ОПУ Роман Машовець на зустрічі з головою представництва НАТО в Україні Александером Вінніковим.

Під час зустрічі, зокрема, було обговорено ескалацію Росією ситуації на сході України та можливі шляхи спільного реагування на скупчення російських військ біля державного кордону України.

Машовець наголосив, що організація спільних навчань Збройних сил України з військовими НАТО, зокрема можливість спільних з авіацією країн НАТО повітряних патрулів у повітряному просторі України, сприятиме стабілізації безпекової ситуації у регіоні.

Також в Офісі президента очікують на політичну реакцію керівництва НАТО на такі дії Росії.

Вінніков висловив співчуття у зв’язку з втратами, яких зазнала Україна протягом останніх тижнів у боротьбі з російською агресією на Донбасі. Він наголосив, що вся інформація щодо безпекової ситуації на сході України та на кордоні з Росією буде передана у штаб-квартиру Альянсу в Брюсселі.

Російська Федерація завершує підготовку комплексу заходів для провокації українських військових у відповідь на ворожі дії уздовж лінії зіткнення в Донбасі. Росія може почати наступ вглиб території України, заявило Головне управління розвідки Міноборони України.

Європейське командування збройних сил США підвищило рівень боєготовності армії до максимально можливого через агресію РФ в Україні.

Міноборони Російської Федерації почало «контрольну перевірку військ» Південного військового округу, який, зокрема, націлений для дій проти України спільно із підрозділами Західного військового округу.

В рамках масштабного командно-штабного навчання на територію окупованого Криму з РФ перекинули 350 військовослужбовців, бойові машини, літаки Іл-76МД військово-транспортної авіації російських військово-космічних сил. У Міноборони РФ повідомляли про масштабне командно-штабному навчанні ВДВ в Криму, яке стартувало на полігоні «Опук» 16 березня.

  • Верховна Рада вимагає від Російської Федерації негайно припинити бойові дії на Донбасі і неухильно дотримуватися режиму припинення вогню. За постанову №5312 у зв’язку з ескалацією російсько-українського збройного конфлікту проголосували 308 народних депутатів. Верховна Рада «вимагає від Російської Федерації негайно припинити бойові дії і неухильно дотримуватися режиму припинення вогню, повністю виконати свої міжнародні зобов’язання і вивести з України свою армію, найманців, збройні формування, які вона очолює, забезпечує та фінансує».
  • Народні депутати закликали «парламенти іноземних держав і міжнародні парламентські організації засудити агресивну політику Російської Федерації стосовно України, зокрема останню хвилю ескалації в зоні конфлікту». Парламентарії також закликають світову спільноту продовжити й посилити міжнародний політичний та економічний тиск на РФ із метою припинення агресії, виводу іноземних військ та озброєння з території України, повного відновлення суверенітету й територіальної цілісності України в міжнародно визнаних кордонах.