Посли країн-членів НАТО провели термінову зустріч через нарощування РФ військ біля кордону України

Новини
НАТО

Посли країн-членів НАТО 1 квітня провели термінову зустріч у Брюсселі, щоб обговорити нещодавній сплеск насильства на Донбасі та накопичення російських військ біля українських кордонів.

Про це повідомляє «Європейська правда» із посиланням на Reuters.

Представник НАТО заявив, що Москва підриває мирні зусилля на сході України.

«Союзники поділились своєю стурбованістю нещодавньою масштабною військовою діяльністю Росії в Україні та навколо неї. Також союзники стурбовані порушеннями Росією режиму припинення вогню, що призвело до загибелі чотирьох українських солдатів минулого тижня», – сказав він.

«Дестабілізуючі дії Росії підривають зусилля з деескалації напруженості», – додав представник НАТО.

З ініціативи американської сторони відбулась телефонна розмова міністра оборони України Андрія Тарана з міністром оборони Сполучених Штатів Америки Ллойдом Остіном: колеги обговорили напрями посилення взаємодії між Україною та США у сфері безпеки і оборони. Міністр оборони США наголосив, що у разі ескалації російської агресії Сполучені Штати не залишать Україну наодинці і не допустять реалізації агресивних устремлінь Російської Федерації щодо України.

Російська Федерація завершує підготовку комплексу заходів для провокації українських військових у відповідь на ворожі дії уздовж лінії зіткнення в Донбасі. Росія може почати наступ вглиб території України, заявило Головне управління розвідки Міноборони України.

У Пентагоні обізнані про скупчення російських військ на кордоні з Україною, це питання США обговорюють із союзниками по НАТО, заявив прес-секретар Пентагону Джон Кірбі.

Європейське командування збройних сил США підвищило рівень боєготовності армії до максимально можливого через агресію РФ в Україні.

Міноборони Російської Федерації почало «контрольну перевірку військ» Південного військового округу, який, зокрема, націлений для дій проти України спільно із підрозділами Західного військового округу.

В рамках масштабного командно-штабного навчання на територію окупованого Криму з РФ перекинули 350 військовослужбовців, бойові машини, літаки Іл-76МД військово-транспортної авіації російських військово-космічних сил. У Міноборони РФ повідомляли про масштабне командно-штабному навчанні ВДВ в Криму, яке стартувало на полігоні «Опук» 16 березня.

  • Верховна Рада вимагає від Російської Федерації негайно припинити бойові дії на Донбасі і неухильно дотримуватися режиму припинення вогню. За постанову №5312 у зв’язку з ескалацією російсько-українського збройного конфлікту проголосували 308 народних депутатів. Верховна Рада «вимагає від Російської Федерації негайно припинити бойові дії і неухильно дотримуватися режиму припинення вогню, повністю виконати свої міжнародні зобов’язання і вивести з України свою армію, найманців, збройні формування, які вона очолює, забезпечує та фінансує».
  • Народні депутати закликали «парламенти іноземних держав і міжнародні парламентські організації засудити агресивну політику Російської Федерації стосовно України, зокрема останню хвилю ескалації в зоні конфлікту». Парламентарії також закликають світову спільноту продовжити й посилити міжнародний політичний та економічний тиск на РФ із метою припинення агресії, виводу іноземних військ та озброєння з території України, повного відновлення суверенітету й територіальної цілісності України в міжнародно визнаних кордонах.