До суду скеровано обвинувачення стосовно учасника «Автоканалу Севастополя» Куцарєва – прокуратура АРК

Новини
Євген Куцарєв Фото: YouTube

До суду скеровано обвинувальний акт стосовно громадянина України, учасника незаконної організації «Автоканал Севастополя» Євгена Куцарєва, який сприяв Росії в окупації Криму.

Куцарєв обвинувачується за ч.2 ст.110 КК України (посягання на територіальну цілісність та недоторканість України), санкція якої передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років, повідомляє прокуратура Автономної Республіки Крим та Севастополя.

«Досудовим розслідуванням встановлено, що обвинувачений, починаючи з лютого 2014 року, був активним учасником незаконної організації «Автоканал Севастополя», яка сприяла окупації Кримського півострову. Зокрема, учасники вказаної організації за допомогою власних каналів зв’язку координували роботу НЗФ «Самооборона Севастополя» задля патрулювання міста Севастополь, виявлення та затримання проукраїнськи налаштованих громадян, здійснення спостереження за штабом Військово-Морських Сил ЗСУ та іншими військовими частинами України в Севастополі», – йдеться у повідомленні.

Як зазначили у відомстві, Куцарєв безпосередньо координував діяльність осіб, які несли службу на незаконно створених блок-постах поблизу Севастополя, з метою здійснення перевірок документів, обшуків транспортних засобів, а також затримання громадян України.

«Разом з тим, вказаний громадянин, спільно з іншими учасниками «автоканалу», під час проведення незаконних виборів на території окупованого півострову здійснював спостереження та патрулювання на дільницях, де відбувалось голосування», – додали в прокуратурі.

Пізніше Куцарєв був нагороджений російськими медалями: «За возвращение Крыма», ювілейним знаком ФСБ Росії «Ветераны спецслужб России защитникам Крыма и Севастополя», а також «В ознаменование пятой годовщины начала «Русской весны 23.02.14 – 23.02.19»». Ці нагороди були вручені йому за «вагомі внески» в організацію та сприяння діяльності незаконних блок-постів, збір медикаментів та продуктів харчування.

На даний час, щодо обвинуваченого діє запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

«Автоканал Севастополя» – тактична група, яка координувала діяльність незаконних збройних формувань «самооборони» і блокпостів під час окупації Криму і Севастополя Росією. Подробиці про її діяльність читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань Нові «шуцмани Путіна»: «Автоканал Севастополя»

Центр журналістських розслідувань продовжує встановлювати особи бійців незаконних збройних формувань та факти їхньої участі в окупації Криму. Детальніше читайте в циклі розслідувань «Шуцмани Путіна».

Нагадаємо:

  • 18 лютого 2021 року Євген Куцарєв був затриманий на КПВВ «Каланчак» під час перетину адмінмежі з окупованим Кримом, тоді ж йому було повідомлено про підозру у посяганні на територіальну цілісність та недоторканість України за ч.2 ст.110 КК України. Досудове розслідування здійснювалось Слідчим управлінням Главку СБУ в АРК.