Готелі Міноборони роками занепадають та працюють у збиток, однак їх відмовляються передавати на приватизацію

Новини
Готель «Козацький», Київ, Майдан Незалежності Фото: vts.org.ua

Державні готелі, які належать до сфери управління міністерства оборони України, з року в рік занепадають та працюють у збиток, однак відомство відмовилося передавати їх на приватизацію як непрофільні активи. Зокрема, готель «Козацький», що знаходиться у центрі Києва на Майдані Незалежності, прозвітував за 2020 рік про чисті збитки на суму 12,2 млн грн. Готель «Власта» у Львові завершив минулий рік із збитком 251 тис грн, готель «Братислава» у Кривому Розі за 9 місяців 2020 року отримав 820 тис грн збитків.

Про це повідомляє проект «Марлін» із посиланням на фінансові звіти готелів «Козацький» та «Власта», які працюють у формі державних підприємств, та на інформацію з держконцерну «Військторгсервіс», до складу якого входить готель «Братислава», а також на коментар Фонду держмайна. Проект досліджує та викриває неефективні витрати органів публічної влади, зосереджуючись на обороні та ОПК.

Так, у 2020 році заборгованість столичного готелю «Козацький» перед постачальниками, бюджетом та за оплату праці склала 10,3 млн грн, з яких 8,1 млн грн визнані простроченими. Серед основних причин зростання боргу вказано скорочення діяльності та арешт рахунків готелю. У період до поширення COVID-19 готель «Козацький» також працював у збиток, який за 2016-2019 роки сумарно сягнув позначки в 995 тис грн.

Минулого року державне підприємство «Готель «Козацький» по черзі очолювали троє виконуючих обов’язки директора.

У фінансовому звіті готелю також згадуються результати державного аудиту його діяльності за 2014-18 роки, відповідно до яких готельний комплекс Міноборони недоотримав доходів на суму 9,7 млн грн, а також поніс втрат на суму 26,6 млн грн.

Інший готель Міноборони «Власта» у Львові за 2016-2018 роки отримав чистих збитків на загальну суму 230 тис грн. У пояснювальній записці до звіту «Власти» за 2020 рік йдеться також про кредиторську заборгованість на суму 7,2 млн грн перед постачальниками та бюджетом.

«На даний час 90% номерного фонду готелю потребує поточного ремонту, водопровідна та каналізаційна мережі будівлі готелю знаходяться в незадовільному стані та потребують капітального ремонту із заміною 90% труб, система електропостачання потребує реконструкції відповідно до сучасних вимог, 75% внутрішніх електромереж потребують заміни», – наголошують на критичному стані об’єкту представники державного підприємства «Готель «Власта».

Готель «Братислава» у м. Кривий Ріг теж працює у збиток. У 2007 році готель втратив незалежний статус «державне підприємство» і був введений як актив до складу концерну «Військторгсервіс» Міноборони, що ускладнює виокремлення та аналіз окремого фінансового звіту готелю від концерну.

Готель «Братислава», Кривий Ріг Фото: vts.org.ua

За інформацією джерел «Марліну» у Міноборони за неповний 2020 рік «Братислава» отримала чисті збитки на суму 820,1 тис грн. У 2019 році збитки сягнули 715,1 тис грн.

У Фонді державного майна України підтвердили «Марліну», що надіслали запити на передачу всіх трьох готелів Міноборони на приватизацію через непрофільність активів для військового відомства та їх збитковість. Однак в Міністерстві відмовилися від ідеї приватизації, і залишили готелі під своїм управлінням.

У 2019 році Національне антикорупційне бюро відкрило кримінальне провадження за фактами зловживання службовим становищем посадовими особами ДП «Готель «Козацький». За версією детективів НАБУ, в період з 2015 по 2019 рік посадові особи готелю «Козацький», використовували сервіси інтернет-бронювання «hotelbeds», «booking», «expedia» та інші для розселення клієнтів за оплату у безготівковій формі на приватні рахунки, а не на рахунок державного підприємства. Це завдало шкоди державним інтересам на суму 12,09 млн грн.

Нагадаємо, що приватизація державного готелю «Дніпро» у 2020 принесла бюджету 1,1 млрд грн доходу.