РФ порушила Віденський документ ОБСЄ про заходи зміцнення довіри та безпеки – МЗС України

Новини

У Міністерстві закордонних справ України зазначають, що РФ не виконала вимоги Віденського документа ОБСЄ про заходи зміцнення довіри та безпеки, відмовившись роз’яснювати причини нарощення військової присутності поблизу кордонів України та на окупованих територіях України.

«7 квітня Україна активувала Віденський документ ОБСЄ 2011 року про заходи зміцнення довіри та безпеки. Відповідно до передбаченої цим документом процедури, російській стороні було направлено офіційний запит щодо роз’яснень стосовно суттєвого зростання військової присутності РФ уздовж кордону з Україною та на тимчасово окупованих територіях України протягом останніх днів. На жаль, російська сторона відмовилася надавати субстантивну інформацію відповідно до запиту, заявивши, що не веде такої діяльності», – йдеться в коментарі МЗС України.

В українському зовнішньополітичному відомстві розцінюють відмову Москви виконувати положення Віденського документа як «чергове підтвердження намірів РФ продовжувати військовий тиск та погрози силою щодо України».

У МЗС також зазначили, що подальші намагання української сторони залучити Росію до консультацій, спрямованих на зниження напруги, російська сторона проігнорувала. Також російська делегація бойкотувала скликану Україною 10 квітня зустріч за участю інших держав-учасниць ОБСЄ.

«Закликаємо російську сторону відвести війська від кордону з Україною, припинити войовничу риторику і дезінформацію та почати добросовісно виконувати оборонні положення Мінських домовленостей та її зобов’язання за Віденським документом ОБСЄ», – йдеться в коментарі МЗС України.

Держави ОБСЄ висловили осуд і занепокоєння діями РФ, яка концентрує сили на кордоні з Україною.

Як повідомлялось, 8 квітня  2021 року канцлерка Німеччини Анґела Меркель у телефонній розмові з президентом РФ Володимиром Путіним обговорила посилення російської військової присутності поблизу Сходу України та закликала главу Кремля відмовитися від посилення військових підрозділів поблизу кордону України. Натомість Путін заявив про «провокаційні дії Києва».

Офіційний Вашингтон висловив «зростаючу стурбованість» у зв’язку з ескалацією напруження на сході України, а також масштабним зосередження російських військ на українському кордоні, яке є найбільшим ніж будь-коли з 2014 року.

Нагадаємо:

  • 30 березня 2021 року головнокомандувач Генштабу Збройних сил України Руслан Хомчак повідомив, що останнім часом з різних регіонів РФ під виглядом контрольних занять за зимовий період навчання, підтримання бойової готовності та загальної бойової готовності до майбутніх спільним стратегічним навчань «Захід-2021» Збройні Сили РФ здійснюють поступове нарощування військ поблизу державного кордону України на півночі, на сході і на півдні, а саме в Брянській, Воронезькій областях і в окупованому Криму.
  • 1 квітня 2021 року Міноборони РФ почало «контрольну перевірку військ» Південного військового округу, який, зокрема, націлений для дій проти України спільно з підрозділами Західного військового округу. У перевірці беруть участь всі з’єднання і військові частини всіх родів військ округу. Всього буде проведено більше 50 навчань, включно з полковим рівнем. В першу чергу російські підрозділи відпрацьовують швидку передислокацію на значну відстань від місць постійної дислокації.