За запитом України відбудеться позачергове засідання Україна-НАТО для обговорення загострення на кордоні з РФ – МЗС

Новини
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба Фото: Facebook MFA of Ukraine

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба здійснить робочий візит до штаб-квартири НАТО в Брюсселі у вівторок, 13 квітня, для участі у позачерговому засіданні Комісії Україна-НАТО.

Про це повідомляє Кабінет міністрів України.

«Ініційована Україною засідання скликається в рамках статті 15 Хартії про особливе партнерство України і НАТО на виконання домовленості президента Володимира Зеленського та генерального секретаря НАТО Йенса Столтенберга від 6 квітня», – йдеться в повідомленні.

В рамках візиту запланована зустріч Кулеби зі Столтенбергом. Глави МЗС України та НАТО обговорять загострення ситуації уздовж російсько-українського кордону і в тимчасово окупованому Криму, дієві шляхи підтримки Північноатлантичним альянсом суверенітету і територіальної цілісності України.

Держави ОБСЄ висловили осуд і занепокоєння діями РФ, яка концентрує сили на кордоні з Україною.

Як повідомлялось, 8 квітня  2021 року канцлерка Німеччини Анґела Меркель у телефонній розмові з президентом РФ Володимиром Путіним обговорила посилення російської військової присутності поблизу Сходу України та закликала главу Кремля відмовитися від посилення військових підрозділів поблизу кордону України. Натомість Путін заявив про «провокаційні дії Києва».

Офіційний Вашингтон висловив «зростаючу стурбованість» у зв’язку з ескалацією напруження на сході України, а також масштабним зосередження російських військ на українському кордоні, яке є найбільшим ніж будь-коли з 2014 року.

Нагадаємо:

  • 30 березня 2021 року головнокомандувач Генштабу Збройних сил України Руслан Хомчак повідомив, що останнім часом з різних регіонів РФ під виглядом контрольних занять за зимовий період навчання, підтримання бойової готовності та загальної бойової готовності до майбутніх спільним стратегічним навчань «Захід-2021» Збройні Сили РФ здійснюють поступове нарощування військ поблизу державного кордону України на півночі, на сході і на півдні, а саме в Брянській, Воронезькій областях і в окупованому Криму.
  • 1 квітня 2021 року Міноборони РФ почало «контрольну перевірку військ» Південного військового округу, який, зокрема, націлений для дій проти України спільно з підрозділами Західного військового округу. У перевірці беруть участь всі з’єднання і військові частини всіх родів військ округу. Всього буде проведено більше 50 навчань, включно з полковим рівнем. В першу чергу російські підрозділи відпрацьовують швидку передислокацію на значну відстань від місць постійної дислокації.