В Раді можуть розглянути до чотирьох законопроектів про тероборону – Сергій Рахманін

Новини
Збори тероборони у Херсонській області, квітень 2021 року Фото: investigator.org.ua

Парламент може опинитися перед необхідністю розглядати чотири проєкти закону про територіальну оборону (ТрО), оскільки в центральної влади відсутнє бачення принципів побудови системи тероборони.

Про це в ефірі програми «Питання національної безпеки» Центру журналістських розслідувань повідомив Сергій Рахманін, народний депутат України, фракція партії “Голос”, член Комітету ВР з питань національної безпеки, оборони і розвідки.

Наприкінці 2020 року президент Володимир Зеленський відмовився від підтримки концепції ТрО, відображеної у проєкті закону, який розроблявся силами членів парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони і розвідки, каже Рахманін. За його словами, раніше президент заявляв, що внесе такий законопроєкт як невідкладний. 

“Може статися ситуація, що таких законопроєктів буде чотири. Перший – зареєстрований депутатом Андрієм Шараськіним, членом фракції “Голос”. Другий – той, що скоріш за все буде найближчим часом погоджений комітетом з питань національної безпеки, оборони і розвідки, третій – законопроєкт, який теоретично може подавати сам президент, коли він нарешті визначиться з тим, як він бачить систему тероборони. І не виключено, що буде четвертий законопроєкт, натхненником якого є головнокомандувач Збройних Сил України генерал Руслан Хомчак”, – сказав Сергій Рахманін. 

Позиція генерала Хомчака полягає в консервуванні чинної структури ТрО у вигляді 25 територіальних бригад у складі Збройних сил України, стверджує Рахманін. Проєкт народного депутата Андрія Шараськіна передбачає створення економічно незалежного військово-цивільного органу з управління ТрО у складі міністерства оборони. Проєкт комітету з питань національної безпеки, оборони і розвідки, за словами Рахманіна, вірогідно, передбачатиме створення окремого центрального органу виконавчої влади з управління ТрО, але цей процес триватиме не менше року. На думку Сергія Рахманіна, військова загроза з боку РФ не залишає часу на таку реформу. 

Докладніше про це читайте в інтерв’ю: Сергій Рахманін: Часу на створення нового центрального органу з управління ТрО вже немає – за вікном війна.

Нагадаємо: