За чистоту лав тероборони сьогодні відповідає Генеральний штаб – Сергій Рахманін

Новини
Збори тероборони у Херсонській області, квітень 2021 року Фото: investigator.org.ua

Є інформація про невисоку якість деяких інструкторів та резервістів територіальної оборони України (ТрО), а перевірка структур, які є складовою сил сектору безпеки і оборони, є компетенцією Генерального штабу.

Про це в ефірі програми «Питання національної безпеки» Центру журналістських розслідувань повідомив Сергій Рахманін, народний депутат України, фракція партії “Голос”, член Комітету ВР з питань національної безпеки, оборони і розвідки.

Обласні державні адміністрації за законом мають певну компетенцію щодо формування сил і засобів територіальної оборони, але головна відповідальність лежить на Генеральному штабі, зазначає Сергій Рахманін, коментуючи повідомлення про участь у територіальній обороні Херсонщини членів проросійських організацій..

“В нас є виконуючий обов’язки командувача командування територіальної оборони генерал-майор Анатолій Баргілевич, в якого є керівництво в особі начальника Генерального штабу, в особі головнокомандувача Збройними Силами. І в їхній компетенції – проводити належну перевірку тих структур, які є складовою сил сектору безпеки і оборони. В них є всі повноваження, щоб перевіряти якість та безпечність людей, яких зараховують до підрозділів ТрО”, – зауважує народний депутат.

Рахманін визнає, що до якості людей, залучених до ТрО, є питання:

“Така інформація вже є, хоч вона й уривчаста – що якість і репутація тих людей, яких зараховують до інструкторів і в якості потенційних бійців ТрО є не дуже високою. Саме тому й треба змінити цей принцип”.

На думку депутата, ситуацію має покращити запровадження добровільної складової формування ТрО: 

“Це мають бути вмотивовані люди, що готові стати на захист держави. Але військові за будь-якої моделі мають контролювати процес і цих людей”.

Докладніше про це читайте в інтерв’ю: “Сергій Рахманін: Часу на створення нового центрального органу з управління ТрО вже немає – за вікном війна”.

Нагадаємо: